Компанія з Обухівського району вперше експортувала «золоту» ікру

Компанія з Обухівського району вперше експортувала «золоту» ікру
11:20 03.01.2022
Компанія з Обухівського району вперше експортувала «золоту» ікру

Нещодавно компанія «Бестер» з Обухівського району вперше експортувала до США пробну партію рідкісної «золотої» ікри. Її отримують від стерляді-альбіноса.

Про це AgroTimes розповів директор і співвласник компанії «Бестер» Юрій Яременко, передають Хроніки Обухова.

Цього року ми почали виробляти «золоту» ікру класичним методом забою, – зазначив він. – Альбіносів осетрових в Україні вивела одна з наших партнерських компаній, у якої ми купуємо дорослу рибу для виробництва ікри.

Ця ікра з ніжним смаком рідкісна, бо, за статистикою, один альбінос зустрічається на 10 тис. особин осетрових. Відповідно на світових ринках її ціна коливається у межах $18-30 тис./кг, а у США стартує від $6 тис./кг, зауважив Юрій Яременко.

Зазвичай від осетрів можна отримати щонайменше 10% ікри від маси рибини, а максимум – 25%. Це залежить від віку особини, скільки в неї було нерестів: чим більше, тим вищий вихід кав’яру та більший розмір ікринок.

Так, цього року «Бестер» виробив близько 30 кг «золотої» ікри. Хоча потенційно міг би кілька сотень кілограмів – якщо був би попит. «Риба, яку закупили на початку року, дала дуже мало ікри – ледь 7% від маси тіла», – додав директор господарства.

Нині тривають перемовини з американськими дистриб’юторами щодо постачання декількох сотень кілограмів «золотої» ікри.

Щодо експорту за іншими напрямками: якщо інтерес буде сталий, ми можемо закупити стерлядь-альбіноса (а коштує вона недешево) і виробляти «золоту» ікру у значних обсягах, – уточнив Юрій Яременко.