Куди і за яких обставин зник літописний Обух. Версія 3, фентезійна
12:42 09.03.2023
Куди і за яких обставин зник літописний Обух. Версія 3, фентезійна
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Документально є лише 1 канонічна згадка про чоловіка, котрий подарував Обухову своє ім'я. Це залишки записів підкоморія Харленського на перетині 16 і 17 століть. Всі пізніші, зокрема у польських істориків 18-19 ст. є похідними від нього і подекуди містять довільні нашарування (річка, з-за котрої ніби-то прийшов Обух) тощо.

В цьому відношенні є значно цікавішим питання не звідки прийшов під час реколонізації Київщини (і Наддніпрянщини, в цілому) житель хутора мужик Обух. Інтуїтивно я схиляюся до "волинської" версії, хоча би тому, що там побутувала однойменна дрібна шляхта.

Втім, не менш цікаво де він дівся. І тут на думку спадає лише "пан Обухівський" (здається, так) з оточення мого улюбленого історичного персонажа Януша Острозького. Власне, згадок про нього теж катма. Ніби-то він шось підняв і релокалізувався (це, якшо це Обух і прийшов з Волині, що навіть не гіпотеза) назад на Волинь.

Мене ж, як схильного до контрольованих містифікацій цікавить художній потенціал образу Обуха в українському фентезі.

  • Приклад 1 - "Обух у шинку бухає з нечистю" (http://surl.li/fhxef)
  • Приклад 2 - "Обуха заколядували до свого мішка різдвяні чорти" (http://surl.li/fhxek).

Третя версія того, де і як зник Обух грунтується на свіжій роботці RomanDubina.

Моя версія того, що відбувається на зображенні - "Обух пішов до лісу за хмизом і присів зіграти в картішки з сабжами, чиї ставки виявилися зависокими".