Квітковий бізнес: про що слід подбати найперше
12:18 29.11.2022
Реклама
Квітковий бізнес: про що слід подбати найперше

Жодна святкова подія чи стосунки неможливі без квітів. Без букету важко привернути увагу публічної людини, колеги або зробити їй приємно, незалежно від статусу чи віку. Квіти допомагають дарувати гарний настрій та емоції. Саме цьому квітковий бізнес завжди буде приносити прибуток.

З чого почати

Багато підприємців вважають квіткову справу привабливим стартапом. У цьому виді діяльності не існує замінника або альтернативи. Розглянемо, з чого починається квітковий бізнес і що в ньому найголовніше.

Продажів і прибутку не буде без гарного асортименту. Тому незалежно від того, збирається підприємець продавати квіти в магазині або приймати замовлення через інтернет, важливо забезпечити різноманітний асортимент живих квітів. Якщо планується відкрити невелику крамницю, надійна оптова база квітів здатна забезпечити гарний вибір різноманітних букетів. Бази закупають рослини у вітчизняних компаній (їх небагато) та з теплиць Нідерландів, Франції, Кенії. Головне, щоб постачальник:

  • мав у наявності найширший асортимент свіжих квітів: від класичних троянд, тюльпанів або хризантем до трендових півоній, гортензій, екзотичних або несезонних варіантів;
  • виконував необхідні умови з транспортування та зберігання рослин;
  • пропонував найвигідніші умови співпраці: доставку, індивідуальний підхід, програми лояльності та системи знижок.

Для уникнення форс-мажорних ситуацій, наприклад у святкові дні, оптимально працювати з декількома постачальниками. Щоб не натрапити на неякісний товар, перед першою закупівлею слід порадитися з досвідченими «гравцями» бізнесу, дізнатись про нюанси відбраковування.

Наступний крок

Ще один важливий фактор – місце розташування магазину та його обладнання. Якщо крамниця буде працювати тільки з інтернет-замовленнями, місце не так важливо. Якщо це буде класичний магазин, оптимально, щоб він був у людному місці, добре проглядався з усіх боків. Це може бути:

  • окрема споруда;
  • крамниця чи «острів» у торгівельному центрі;
  • приміщення на базарі або на першому поверсі житлового будинку.

Середній період зберігання зрізаної квітки – 20 діб. За цей час вона повинна пройти шлях від її зрізання до кінцевого споживача без втрати товарного вигляду. У процесі реалізації квітів обов’язково виникне необхідність їх зберігання. Для цього рекомендується придбати спеціальну холодильну гастрономічну шафу. Звичайно, можна і заощадити, придбавши звичайний продуктовий холодильник. Оптимальні умови для зберігання – температура +2…+5°С, низька вологість і відсутність протягів.