Найбільша загроза: експерт назвав найпоширеніші хвороби рослин

Найбільша загроза: експерт назвав найпоширеніші хвороби рослин
20:00 02.05.2023
Найбільша загроза: експерт назвав найпоширеніші хвороби рослин
Євгенія Рубан
Євгенія Рубан
Читать на русском

Найбільшу загрозу для зернових культур у цьому сезоні становлять грибкові захворювання. Зокрема слід побоюватись таких проблем, як фузаріоз та пероноспороз.

Про це "Хронікам Обухова" відомо з інтерв'ю керівника відділу технологічної підтримки «Ерідон» Євген Черненко порталу Latifundist.com.

На думку експерта, загроза для рослин викликана теплою зимою.

Якою була зима в цьому році? Снігу не було, температурний режим — помірний. Хоча вологи у ґрунті вистачає. Бо десь і дощі, і сніги пройшли. Але зараз піде наростання температури, збудники хвороб уже починають розвиватися. Тому потрібно слідкувати за підбором сортів, гібридів та ЗЗР впродовж вегетації, — сказав Черненко.

На його думку, найбільше хвороби загрожують кукурудзі. Для неї сезон буде складнішим тому, що чимало фермерів залишили кукурудзу в полі, де вона перестояла.

Ми після нового року їздили по полям, де кукурудзу аграрії лишали зимувати. Відкрили обгортку початку, а він з насичено рожевим нальотом. Це типовий прояв фузаріозу. Одним словом джерело інфекції присутнє на полях», — розповідає Черненко.

Тому експерт радить цього року ретельніше обирати гібриди й звертати увагу на стійкість до хвороб.

Нагадаємо, після великих паводків сталось перезволоження ґрунт, що призвело до затримки роботи в полі. Проте вважається, що це не вплине на якість майбутнього врожаю городини.