
Джерело: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник
Коні Пржевальського є єдиним у світі видом справжніх диких коней, який зберігся до наших днів. Впроваджені свого часу в зону відчуження, вони не просто прижилися в тутешніх екосистемах, а й сформували повністю стійку самовідновлювану популяцію, вільно кочуючи місцевими луками та лісовими галявинами.
Науковці заповідника зазначають, що ці дикі коні мають чітку соціальну структуру та живуть невеликими сімейними групами — гаремами. Такий табун зазвичай очолює один дорослий жеребець-лідер, під контролем якого перебуває кілька кобил та підростаючі лошата.
Водночас у популяції існує жорстка внутрішня конкуренція. Молоді самці, які ще не встигли вибороти собі лідерство, або старші жеребці, які програли битву за табун, змушені об'єднуватися в окремі мобільні «холостяцькі» групи для спільного виживання.
Головним завданням очільника сімейного табуна є постійний контроль безпеки та моніторинг навколишньої території. Поки лошата перебувають під наглядом матерів, вожак першим реагує на потенційні загрози, що допомагає тваринам ефективно захищати потомство в умовах дикої природи.