Обухів просить закрити небо над Україною
17:46 06.03.2022
Обухів просить закрити небо над Україною

Обухівська міська рада звернулася до міжнародної громадськості з проханням закрити небо над Україною.

Про це йдеться у відкритому зверненні Обухівської міської ради до США, НАТО, міжнародних громадських організацій.

Закрийте небо над Україною! Врятуйте Україну - врятуйте світ!, йдеться у ньому.

Що ж таке «закрите небо»?

«Закрите небо» — це система багатошарової протиповітряної оборони НАТО. Слід зауважити, що ППО НАТО — це одразу кілька різних систем захисту від літаків та ракет супротивника, взаємопов’язаних між собою. Найвідоміша частина «закритого неба» — якраз Active Layered Theater Ballistic Missile Defence, свідчить armyinform.com.ua.

Це фантастична система континентального щита протиракетної оборони НАТО. Вона складається з винищувачів-бомбардувальників Lockheed Martin F-35, які ведуть постійне чергування на великій висоті. Такі літаки оснащені високочутливими радіолокаційними засобами. Декілька F-35 можуть контролювати цілу півкулю, визначаючи місця запуску ракет і ймовірні траєкторії їхнього польоту. Система легко відстежує місця запуску, траєкторії польоту, точки попадання російських крилатих або балістичних ракет. Наприклад — «Іскандерів», якими росія вже обстрілювала українські території.

Дані від F-35 надходять на наземні РЛС та центри управління, які запускають і направляють ракети-перехоплювачі. Ціна цієї системи, яка все ще продовжує розгортатися в Європі, становить не один трильйон доларів. Ціна одного F-35 — понад мільярд. Але гра цього варта. Фактично ця система ПРО може знищити будь-яку кількість ворожих цілей, навіть випущених одночасно.