"Обухів вартий меси!": тим більше, що і проводити її є де
11:03 17.07.2020
"Обухів вартий меси!": тим більше, що і проводити її є де
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

В Обухові ніколи не було багато поляків. Ні в часи присутності на його теренах політичних структур Речі Посполитої, ні пізніше.

Не було поляків, їх діаспори і костелів. Єдиним, крім українців, народом, котрий пробував укорінитися в долині Кобринки були євреї. Але їм, як власне і в інших штетлах Правобережжя цього не вдалося.

В Обухові, на відміну від багатьох інших містечок України польська присутність була досить спорадичною. Про це свідчить практична відсутність властиво польських шляхтичів, котрі колись володіли цією територією. На півтора десятка панів поляків було цілих два. Це Анджей Фірлей і Йоахім Тарнавський.

Крім того, в якості громадського навантаження обухівці любили підтримувати різних наливайків. Тут базувалася Обухівська козацька сотня, котра брала участь у війні на боці Хмельницького. Вихідцями з Обухова могли бути легендарні волоцюги Сачко і Швачка. Тому ні, поляки - не наша історія. Тим дивнішим стала поява в 1995 на окупованій РПЦ території монастиря Святої Трійці під керівництвом, здається, ордену облатів.

Станом на сьогодні він живе своїм життям. Жодним прозелетизмом тамтешні носії культу не займаються, іншими словами - нікого не напрягають. Кількість осіб польського походження в місті не перевищує історично зафіксованої позначки у приблизно 100 чоловік. Для них є меси, оргАн, курси польської і реколекції - цікава духовна практика в ногах котрої стоїть чи не сам Ігнатій Лойола - засновник ордену ієзуїтів. В Україні дуже мало подібних закладів, в Обухові один з них.

Наскільки костел заслуговує на статус "місця сили"? Цілком. Енергія, розлита його подвір'ям спокійна і доброзичлива, а егрегор - ненав'язливий і майже непомітний. Genius loci місцевих лісів він цілком влаштовує і навіть новобуд РПЦ неподалік не впливає на паритет сил, що склався під час їх ігор за останні 20 років.

Більше про Ігри Сили і їх Гравців.