Обухівщина і сміття: найбільший в Україні полігон вкотре обіцяють закрити

Обухівщина і сміття: найбільший в Україні полігон вкотре обіцяють закрити
15:15 08.10.2020
Обухівщина і сміття: найбільший в Україні полігон вкотре обіцяють закрити

Цього року підприємство «Київспецтранс» розпочне розробку проектної документації для подальшої рекультивації другої карти на полігоні № 5 біля Обухова.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на 100realty.

Відповідне розпорядження КМДА №1537 підписане головою КМДА Віталієм Кличком. ПрАТ «Київспецтранс» протягом 2020-2021 років забезпечить підготовку та проведення державної експертизи проєкту рекультивації.

Про це повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Полігон №5 розташований у с. Підгірці Обухівського району Київської області і працює вже більше 34 років. Він складається з двох ділянок – карт, загальна площа яких 65,2 га. За рік він приймає понад 450 тис. тонн відходів. Тривалий час полігон не експлуатували належним чином. Але за останні 4 роки нам вдалося привести його до стану контрольованого та безпечного об’єкту, а також розпочати процес рекультивації, тобто закриття. Оскільки полігон майже вичерпав свій ресурс. Відповідне рішення та план заходів Київрада прийняла у 2018 році, – говорить Пантелеєв.

Проект рекультивації першої карти на полігоні пройшов державну експертизу та процедуру оцінки впливу на довкілля у 2019 році. Зараз відбувається закупівля робіт та обладнання.

За словами Петра Пантелеєва, процес рекультивації найбільшого в Україні полігону складний і тривалий.

Також на полігоні відновили роботу системи очищення фільтрату вод «ROCHEM», яка здатна сьогодні очищати 750 кубометрів фільтрату на добу. Після встановлення третього додаткового модулю очистки, запланованого на жовтень поточного року, потужність системи очищення фільтрату становитиме 950 кубометрів на добу. Це не допускає вилив фільтрату в навколишнє середовище.

Паралельно місто працює над створенням альтернативи полігону, адже щороку там захоронювалось 450 тис. тонн відходів, що утворювались в столиці. Київ розробив План управління відходами, який передбачає будівництво переробних підприємств і є дорожною картою для міста у питанні створення цивілізованої моделі поводження з відходами для столиці, – запевнив Петро Пантелеєв.

Ми в соціальних мережах: