10:36 29.11.2021

Вражає молодь - чим ще "прославився" «Омікрон».

Про новий варіант коронавірусу, який потенційно може бути небезпечнішим за відомий штам "Дельта", британські вчені повідомили 24 листопада, пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Суспільне.

Новий штам коронавірусу В.1.1.529 був виявлений на півдні Африки. Всесвітня організація охорони здоров'я позначила новий штам грецькою буквою "Омікрон". Вчені стурбовані з двох основних причин. По-перше "Омікрон" занадто швидко поширюється: щоденні випадки захворювання в Південній Африці більш ніж потроїлися з 23 листопада, коли штам було вперше виявлено, станом на 26 листопада у світі було зареєстровано вже 2828 випадків захворювання.

Іншою причиною для занепокоєння є його вкрай незвичайний генетичний профіль. Директор з геноміки COVID-19 в Інституті Сенгера (Велика Британія) Джеффрі Барретт, описав "Омікрон" як "безпрецедентну вибірку" мутацій з чотирьох попередніх варіантів, що викликають занепокоєння: Альфа, Бета, Гамма і Дельта. "Омікрон" може бути виявлений, як і інші види коронавірусу, при звичайних ПЛР-тестах, але для підтвердження наявності саме цього штаму необхідне геномне секвенування.

Пацієнти, у яких виявили новий штам, скаржилися на сильну втому, прискорений пульс і високу температуру. При цьому пацієнти з новим штамом найчастіше - молоді люди. У хворих не спостерігалася втрата смаку або нюху.

Виробники вакцин вивчатимуть, наскільки щеплення захищає від нового штаму. Для запобігання інфікуванню вірусом медики рекомендують носити маску та дотримуватись соціальної дистанції.