Особливості вирощування батату
20:00 18.05.2023
Особливості вирощування батату
Євгенія Рубан
Євгенія Рубан
Читать на русском

Батат доволі універсальний продукт, який набирає популярності. Не зважаючи на незвичність рослини її не так важко вирощувати.

Про це “Хронікам Обухова” повідомляє "Земляк".

Батат можна вирощувати у два способи: з насіння та бульбами. Якщо ви вирішили вирощувати батат з насіння, то його слід готувати з лютого. А от вирощування батату з бульби починають навесні-влітку.

Оптимальний час для посіву батату в Україні - кінець травня або початок червня, коли земля вже нагрілася достатньо. Позаяк батат любить тепло і сонце, найкраще він росте при температурі понад 20°С.

При висадці в ґрунт температура повітря має становити 15-17°С. Розміщують його на високих грядах шириною 70-100см. Перед посадкою ґрунт попередньо зволожують. Відстань між кущами в рядку 30-50см. При посадці держака на надземній частині залишають 2 міжвузля, а в землю занурюють — 2 або 3. Таким чином держак виявляється в горизонтальному положенні по відношенню до землі, - кажуть експерти.

Окрім цього варто піклуватись про поживність ґрунтів та забезпечення вологою. Найбільше вологи батат потребує під час вегетації.

Батат добре росте на легких за гранулометричним складом ґрунтах. Підживлювати рослину радять мінеральними та органічними добривами.

Рекомендується під оранку використовувати 20-З0 т/га гною і фосфорні (Р60) та калійні (К80-90) добрива. У співвідношенні макроелементів має переважати калій. Азотні добрива (N40-60) вносять навесні перед садінням, - розповідають експерти.

Врожай батату слід очікувати в жовтні.