11:20 14.11.2022

10 листопада у межах інформаційної кампанії «Тиждень якості освіти» команда управління Державної служби якості освіти у Київській області в Інституті педагогіки Національної академії педагогічних наук України у змішаному (офлайн/онлайн) форматі провела зустріч за круглим столом з теми «Якість освітнього процесу в умовах війни: нові виміри», у якій взяли участь керівники місцевих органів управління освітою, закладів освіти Київської області.

Начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілія КРЕВСЬКА привітала учасників заходу з Всесвітнім днем якості й наголосила на тому, що якість освіти залежить від кожного учасника освітнього процесу.

«Якість освіти – це фундамент нашого майбутнього України», – підкреслила Лілія Богданівна.

Лілія КРЕВСЬКА представила результати вивчення питання щодо організованого початку 2022/2023 навчального року у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти та зупинилася на таких питаннях: безпека та спроможність закладів освіти Київської області навчати; психологічна підтримка учасників освітнього процесу під час воєнного стану.

Начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області подякувала керівникам територіальним громад, закладів освіти, які активно працюють над відновленням пошкоджених/зруйнованих закладів освіти, створенням безпечних умов для надання якісних освітніх послуг здобувачам освіти.

Володимир ЩАСНИЙ, заступник начальника управління – начальник відділу планування заходів цивільного захисту управління організації заходів цивільного захисту Головного управління ДСНС України у Київській області, розповів про основні вимоги до використання захисних споруд, наголосив на необхідності утримання їх у постійній готовності до використання за призначенням, на неухильному виконанні нормативно-правових документів, що стосуються забезпечення безпеки життя та здоров’я учасників освітнього процесу. Звернув увагу на необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо дій в надзвичайних ситуаціях у період воєнного стану.

Ніна ОМЕЛЬЯНЕНКО, голова правління ВГО «Асоціації працівників дошкільної освіти», шеф-редактор управлінських видань Цифрового видавництва «Експертус» у своєму виступі «Внутрішня система забезпечення якості освіти у ЗДО: виклики та шляхи їх розв'язання» представила результати опитування членів Асоціації працівників дошкільної освіти, проведеного в межах інформаційної кампанії «Тиждень якості освіти», в якому взяли участь 217 респондентів. Напрямки опитування стосувались розроблення Положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти, самооцінювання діяльності, формування критеріїв, індикаторів та методів моніторингу якості для самооцінювання закладів дошкільної освіти.

Пані Ніна сказала, що значною підтримкою у роботі керівників є оновлений електронний порадник для директора закладу дошкільної освіти.

Вячеслав ВЕРЕМІЄНКО, начальник сектору ринкового нагляду центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Київській області повідомив про результати перевірок закладів освіти щодо створення безпечних умов навчання та наголосив на необхідності дотримання вимоги щодо належного утримання та експлуатації укриттів, облаштованих у закладах освіти.

Тетяна ЗАСЄКІНА, доктор педагогічних наук, заступник директора Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України, у своєму виступі розповіла про дієві засоби взаємодії з учнями в умовах дистанційного навчання.

Олена БИКОВСЬКА, президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, завідувач кафедри позашкільної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова, голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, зауважила, що війна додала освітянам неочікуваних підходів до навчання. Вчителі навчились самоорганізовуватися в умовах воєнного стану, ділитися напрацюваннями. В умовах дистанційного навчання важливе значення мають матеріали для вчителів, розміщені на різних освітніх платформах.

Пані Олена зазначила, що у закладах освіти, де вдало організована взаємодія в системі «учень – батьки – школа», спостерігається високий рівень надання освітніх послуг. Важливим залишається питання компенсації освітніх втрат і напрацювання шляхів з організації допомоги дітям, які не мали можливості долучатись до навчання через відсутність належних умов.

Оксана КАДУН, перший заступник Іванківського селищного голови Вишгородського району Київської області, поділилася досвідом організації безпечного освітнього середовище у закладах освіти Іванківської територіальної громади.

Олег ГОРОВИЙ, директор Навчально-виховного комплексу «Школа І-ІІ ступенів – Коцюбинський гуманітарний ліцей» Коцюбинської селищної ради Київської області, розповів про організацію роботи закладу освіти в умовах воєнного стану, зробив акцент на важливості психологічного супроводу всіх учасників освітнього процесу.

Управління Державної служби якості освіти у Київській області