Яку освіту можна отримати в Польщі. Найбільш затребувані університети. Після якого класу можна стати студентом польського ВНЗ. На яких факультетах і в яких навчальних закладах можуть навчатися українці
12:06 19.05.2020
Реклама
Яку освіту можна отримати в Польщі. Найбільш затребувані університети. Після якого класу можна стати студентом польського ВНЗ. На яких факультетах і в яких навчальних закладах можуть навчатися українці

Яку освіту можна отримати в Польщі. Найбільш затребувані університети. Після якого класу можна стати студентом польського ВНЗ. На яких факультетах і в яких навчальних закладах можуть навчатися українці.

В останні роки стає все популярнішим закордонне навчання у відомих університетах. Українські абітурієнти вибирають ВНЗ Німеччини, Польщі та Чехії, їдуть на США та Канаду. Не так давно освіта за кордоном здавалася чимось нереальним і далеким, але зараз абсолютно кожен вітчизняний школяр має шанс виконати свою мрію та відвідати один з відомих університетів світу.

Польські навчальні заклади

Польща - це країна, яку часто вибирають українці для навчання, роботи та проживання. Тут розташовано понад 500 університетів, серед яких є найстаріші й найпрестижніші у світі. Колишні випускники навчальних закладів - відомі особистості, лауреати Нобелівської премії, вчені й винахідники. І це не дивно, адже викладацький склад ВНЗ відрізняється високим професіоналізмом і багаторічним досвідом.

На території республіки працюють державні та приватні університети. Вони не мають істотних відмінностей і щорічно випускають компетентних фахівців. Найбільш популярними для іноземних абітурієнтів є: Ягеллонський університет, Варшавський університет, Варшавська політехніка, Вроцлавський університет і Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської. Це - установи з багаторічною історією, що випустили сотні тисяч магістрів. Якщо вас цікавить вища освіта за кордоном, зверніться до співробітників компанії "Освіта без кордонів". Менеджери проекту з радістю нададуть вам інформаційні послуги та допоможуть підібрати оптимальне місце для навчання.

Приватні ВУЗи Польщі приймають іноземних абітурієнтів на загальних умовах, а їх навчальні програми нічим не відрізняються від державних. Найбільш популярними є Академія фінансів та бізнесу Вістула, Університет суспільно-природничих наук ім. Вінцента Поля в Любліні, Краківська академія ім. Анджея Фрича Моджевського в Кракові та Польсько-японська академія в Гданську.

Освітні програми в Польщі

Система освіти в польських навчальних закладах аналогічна вітчизняній. Ви можете отримати середню професійну, вищу та післядипломну освіту за кордоном за однією з запропонованих спеціальностей. Відповідно, в ряду студентів приймаються ті, хто закінчив 9, 11 класів, а також випускники ВНЗ.

Середню спеціальну освіту іноземний абітурієнт може отримати в технікумі, ліцеї або коледжі, яких в Польщі досить багато. Для цього необхідно закінчити 9 класів, скласти іспити й вчасно подати документи. Дуже популярним є VIII Загальноосвітній ліцей ім. Зоф'ї Налковської в Любліні, де готують фахівців за 4 напрямками: військовим, гуманітарним, природним і медичним. Випускники профільних ліцеїв повністю підготовлені до вступу в університети Польщі та інших країн.

Вищу освіту можна отримати в будь-якому університеті. На бакалавраті в середньому необхідно буде відучитися 4 роки, на магістратурі - 2. Тривалість навчання в Польщі залежить від обраної спеціальності та навчального закладу. Нероздільна магістратура поширюється на медичні, юридичні та художні напрями. Щоб стати магістром, слід вчитися 6 років. При бажанні можна залишитися та отримати ступінь кандидата наук, якщо це передбачено вашої спеціальністю.

Безкоштовне навчання

Існують унікальні освітні програми за кордоном, які дають можливість іноземним студентам навчатися безкоштовно. Їх впроваджують як державні, так і комерційні університети. Найпоширенішою є Erasmus Mundus Scholarships - програма обміну студентами зі стипендіальною підтримкою. Стосується тих, хто закінчив бакалаврат і бажає отримати магістра. Також ВНЗ, що працюють на державному забезпеченні щорічно на конкурсній основі вибирають студентів, які зможуть навчатися без оплати або зі знижкою. Такі абітурієнти повинні мати гарну шкільну підготовку, відмінні знання польської мови та бути активними й цілеспрямованими.

Щорічно уряд Польщі та видатні меценати країни дають можливість взяти участь в стипендіальних програмах, які діють від декількох місяців до декількох років (всього терміну навчання). Учасники - всі охочі отримати вищу освіту, молоді фахівці, а також бакалаври польських ВНЗ. Для участі в програмі необхідно подати заявку в польське консульство або відправити її онлайн. Детально про урядові та неурядові стипендіальні програми вам розкажуть представники "ОБК".

Крім цього, на бюджеті мають право вчитися ті, хто має карту поляка або карту побиту. Для цього необхідно довести свою приналежність до польської нації або прожити в країні кілька років і отримати громадянство.