Озеро Фейхоа і перспективи повноцінної реабілітації
11:23 14.10.2021
Озеро Фейхоа і перспективи повноцінної реабілітації
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Шановні друзі, ситуація довкола озера Фейхоа (Глинянка) і гори Педини (Пидини) продовжує розвиватися. Не стрімко, але, динамічно.

Що ми маємо станом на сьогодні:

1. Літом було здійснено кілька, в цілому вдалих спроб ПРИБИРАННЯ водної поверхні озера, всіх його трьох рукавів. Тоді було піднято біля 50 мішків з пластиковою тарою, пляшками, лампочками, запальничками тощо. Звичайно, зараз на поверхні вже з'явилися нові подарунки від вдячних поціновувачів природи, але, на то немає ради - для занурення вода вже холодна.

2. Далі. Слідом за прибиранням була розроблена ПЕТИЦІЯ, котру нещодавно підтримала сесія міської ради. Згідно з нею з часом на озері може постати цивілізована рекреаційна зона, зі смітниками, передусім.

3. Третє. Тиждень тому наше озеро відвідала шановна делегація на чолі зі справжнім водолазом. Метою обсервації осіннього Фейхоа була можливість здійснити прибирання ДНА озера, на котрому, швидше за все, покоїться якась частина затопленого сміття. Проблема, котра стоїть на шляху здійснення проста, а тому і відкладена до весняного тепла - вхід до води дуже слизький, з амуніцією може бути травматичним. Крім того, видимість води з огляду на глину, не найкраща. Питання зафіксоване, питання продумується.

4. Крім того, до озера і гори заплановано кілька представницьких ПОХОДІВ, мета котрих в ознайомленні екологів, депутатів і всіх потенційно зацікавлених з їх станом і пошуком способів його покращення.

5. Крім іншого, в планах є ОСІННЄ ПРИБИРАННЯ берегів озера і плато гори. Раптом ви маєте час, натхнення, годівниці для пташок або просто ідеї - пишіть в особисті. Будемо кооперуватися довкола спільної мети.