По факту незаконної вирубки в Обухові відкрите кримінальне провадження

По факту незаконної вирубки в Обухові відкрите кримінальне провадження
10:53 15.10.2021
По факту незаконної вирубки в Обухові відкрите кримінальне провадження

Минулої ночі перед Покровою в Обухові по-злодійськи вирубали більше 10 багаторічних сосен та інших дерев на залісненому схилі нижче Миру 1.

Про реакцію мешканців і перебіг ситуації розповів Б. Яцун, передають Хроніки Обухова.

За його словами, місцеві жителі негайно звернулися до Обухівське районне управління поліції і надали свідчення з вимогою відкриття кримінального провадження і швидкого розслідування.

Вимагаємо від Обухівського районного управління поліції та Обухівської міської варти, що підпорядковується міському голові Олександру Левченко захистити цей ліс від подальшої незаконної вирубки в наступні ночі, йдеться у повідомленні.

Довідково:

  • Ця ділянка лісу 1,08 га кадастровий номер: 3223110100:01:098:0036 в 2007 році була віддана в оренду під будівництво житлового комплексу.
  • 30 вересня 2021 року міська рада затвердила План зонування, яким встановила на цій ділянці зону багатоповерхової житлової забудови замість зони рекреації.
  • Загальна ж площа залісненого тут масиву — більше як 2 га.
  • Ділянка являє собою крутий піщаний схил, з перепадом висот в 24 метри, за матеріалами інженерно-геологічних та гідрогеологічних вишукувань відноситься до ІІІ категорії складності інженерно-геологічних умов. Через можливість зсувних та ерозійних процесів, ця забудова несе величезні ризики зсуву ґрунту та руйнації будинків по вул. Миру, 1, 2, загибелі близько 1 500 людей, що мешкають в існуючих будинках та тих багатоповерхівках, що планується будувати.

На даний час Обухівська окружна прокуратура здійснює перевірку законності виділення в оренду цієї ділянки в 2007 році. В липні 2022 року - термін оренди цієї ділянки завершується. Очевидно, забудовник нервує і йде на беззаконня.

За будь-які незаконні дії на орендованій ділянці, в тому числі за недозволену злочинну вирубку лісу несе її орендар. У разі якщо такі дії будуть доведені, - необхідно розірвати договір оренди і повернути ділянку в комунальну власність, зауважив він.

У вересні 2019 року більше 200 жителів Обухова звернулися до Обухівської міської ради з петицією щодо заборони знищення на земельній ділянці зелених насаджень та будівництва житлових будинків, паркінгів, готелю. Тоді депутати міської ради відхилили детальний план території, розроблений забудовником, і заборонили вирубування дерев.

Це рішення залишається чинним досі, впевнений він.