Про особливості сертифікації педагогічних працівників Київщини

Про особливості сертифікації педагогічних працівників Київщини
17:19 19.05.2023
Про особливості сертифікації педагогічних працівників Київщини

Сертифікація педагогічних працівників – один із провідних елементів системи професійного вдосконалення вчителів. Мета сертифікації – виявити й заохотити педагогічних працівників, що мають високий рівень педагогічної майстерності, володіють методиками компетентнісного навчання, новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню. Сертифікація слугує одним з інструментів зовнішнього оцінювання й удосконалення якості освіти.

Детальніше про особливості сертифікації учителів Київщини – в інтерв’ю з начальником управління Державної служби якості освіти у Київській області панею Лілією Кревською.

- Ліліє Богданівно! Розкажіть, будь ласка, про перебіг сертифікації учителів початкових класів у Київській області.

- Сертифікований учитель у закладі освіти – це завжди перевага. Він мотивує до змін, реалізує прогресивні ідеї та новації, у майбутньому стає супервізором, освітнім експертом. Це також свідчить про високий фаховий рівень педагогічного колективу, формує позитивний імідж закладу освіти та підвищує в ньому якість освіти.

Зауважимо, що відповідно до Положення про сертифікацію педагогічних працівників учителі беруть участь у сертифікації виключно на добровільних засадах.

Сертифікація складається із трьох етапів, що відбуваються послідовно один за одним, а саме із: незалежного тестування; самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності; вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації. До кожного наступного етапу допускаються ті учасники, які успішно пройшли попередній.

Учасники сертифікації, які за підсумками проходження незалежного тестування набрали не менше ніж 60% від максимальної кількості тестових балів, вважаються такими, які пройшли незалежне тестування, і допускають до участі у наступному етапі сертифікації – самооцінюванні учасником сертифікації власної педагогічної майстерності.

Із 17 квітня 2023 року розпочався ІІІ етап сертифікації вчителів початкових класів – вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації. Його проводить Державна служба якості освіти України та її територіальні органи зі спільнотою освітніх експертів з вивчення практичного досвіду педагогів.

У сертифікації бере участь 51 учасник Київської області.

Відповідно до наказу Державної служби якості освіти України, ІІІ етап сертифікації учителів початкових класів завершується 31 травня. Пороговий бал буде встановлений комісією, засідання якої планується впродовж двох тижнів після завершення третього етапу сертифікації.

Команда освітніх експертів Київської області (72 експерти) вивчала практичний досвід роботи 46 учасників Сертифікації-2023 з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької, Чернігівської областей.

Варто зазначити, що експерти пройшли відповідне навчання, організоване Державною службою якості освіти України, успішно склали тестування та отримали сертифікат.

- За якими критеріями експерти оцінюють учасників сертифікації?

- Вивчення практичного досвіду роботи відбувалося впродовж одного дня, протягом якого експерти оцінювали учасника за 15 професійними компетентностями відповідно до Методики експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації. Оцінювання кожного критерію (28 критеріїв) здійснювалося за шкалою від 1 до 5 балів. 140 – максимальна кількість балів, яку міг отримати учасник.

- Цьогоріч Державна служба якості освіти України поширює сертифікацію педагогічних працівників, розпочавши пілотування процедур для вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної і математичної освітніх галузей. Розкажіть, будь ласка, про це детальніше.

- Так, відповідно до наказу МОН від 16.01.2023 № 35 «Про деякі питання проведення сертифікації педагогічних працівників у 2023 році» упродовж року участь у сертифікації зможуть взяти не лише вчителі початкової школи (не більше 1500), а й по 500 учителів з математики і української мови та літератури, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти (Нова українська школа).

У Київській області у 2023 році пройти сертифікацію (як учасники) можуть 26 учителів математики та 24 вчителі української мови та літератури ЗЗСО, які забезпечують реалізацію нового Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти.

- Коли розпочнеться реєстрація для цієї категорії учителів?

- Реєстрація вчителів математики та української мови і літератури на участь відбуватиметься 01–11 серпня на порталі Українського центру оцінювання якості освіти:

  • основний етап (01–07 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

  • додатковий етап (07–11 серпня) – у межах загальної граничної кількості.

Реєстрацію для проходження сертифікації у Київській області буде припинено достроково, якщо 26 учителів математики та 24 учителі з української мови і літератури сформують картки-заяви.

Варто зазначити, що 24 квітня 2023 року команда управління Державної служби якості освіти у Київській області розпочала добір експертів для забезпечення третього етапу сертифікації педагогічних працівників – учителів української мови і літератури та математики, які здійснюють реалізацію нового державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти.

Якщо ви педагогічний (науково-педагогічний працівник) із досвідом педагогічної діяльності не менше 5 років – реєструйтесь за покликанням, яке опубліковано на сайті Державної служби якості освіти України та на публічній сторінці управління Державної служби якості освіти у Київській області у Фейсбук.

Сьогодні сертифікація вчителів початкових класів була і є особливою, бо проходить в умовах війни. Незважаючи на страшні наслідки бойових дій, що велися на території Київщини, ворожі обстріли та тривоги, відключення енергопостачання, Київська область є однією з найактивніших. Як показав досвід, навіть у таких складних умовах сертифікація була і є на часі, тому що згуртувала прогресивну освітянську спільноту навколо сучасних освітніх тенденцій, надала педагогам можливість вибудувати свою індивідуальну траєкторію професійного зростання. Сердечно дякую освітянам Київщини за професійний патріотизм. Тільки разом ми сильні як велика нація! Попереду у нас багато роботи. Шлях здолає той, хто йде.

Дякую за розмову. Успіхів у всіх починання у забезпеченні якості освіти.

Спілкувалася Леся БОРИСЕНКО