Робота фармацевтом: плюси і мінуси професії
10:40 17.11.2020
Реклама
Робота фармацевтом: плюси і мінуси професії

Фармацевт — це фахівець із середньою спеціальною або вищою освітою, в обов'язки якого входить відпуск ліків в аптеці.

Роботу можна порівнювати з посадою продавця, але насправді вона набагато складніше. Спеціаліст повинен розбиратися в ліках і їх складі, вміти підбирати аналоги і навіть пояснювати покупцям правила їх прийому. Помилятися неприпустимо, оскільки це великий ризик для здоров'я хворого.

Чи важко фармацевту знайти роботу? Молодому спеціалісту іноді не вистачає рішучості зробити відповідальний крок, оскільки в навчальному закладі було мало практики. Тут потрібно включати високий ступінь відповідальності, оскільки аптека — це хоч і не поліклініка, але відноситься до сфери охорони здоров'я.

Той фармацевт, що працевлаштовується, не бажає йти на мінімальну ставку. Працювати доведеться змінами по 10–12 годин, це дуже виснажливо і часом не дає можливості планувати відпочинок. Відповідальне виконання посадових обов'язків має добре оплачуватися. Щоб знайти таку вакансію, заповніть резюме фармацевта і розмістіть його на сайті пошуку роботи. Довго чекати не доведеться.

Прибутковість професії

В першу чергу робота повинна приносити задоволення. Звичайно, працювати на мінімальну ставку принизливо, тому, щоб забезпечити себе, доведеться потрудитися під час пошуку роботи. Можливо, аптека, в якій запропонують вакансію, буде знаходитися далеко від будинку. У цьому питанні слід правильно розставляти пріоритети. Якщо там хороші умови і високий оклад — слід погоджуватися.

Скільки отримує фармацевт, працюючи в аптечній мережі? Сьогодні середня зарплата такого фахівця становить 12 000 гривень, але працю легкою не назвеш. У періоди епідемії буває великий наплив відвідувачів, кожному потрібно знайти ліки за рецептом, дати рекомендації, а іноді — навіть підібрати медикамент, БАД, косметичний засіб або медичну продукцію.

Професійні риси

Вивчитися на фармацевта нескладно, набагато важче стати за прилавок і спілкуватися з відвідувачами. Тут потрібно вимикати власні емоції і ввічливо вести бесіду з відвідувачем, навіть якщо він не відповідає взаємністю. Спеціаліст повинен володіти рисами:

  • чемність;
  • активність;
  • стресостійкість;
  • уважність;
  • комунікабельність;
  • терплячість.

Список можна продовжувати, але кожен, хто бажає влаштуватися в аптеці, повинен розуміти, що спілкуватися з людьми — це навичка, без якої не обійтися. Фармацевтом буде легко працювати тим, хто за типом характеру екстраверт. Замкнутим людям потрібно орієнтуватися на товариськість, розкутість. Відточувати ці навички допоможуть спеціальні тренінги.