Розпочався перехід на електронні лікарняні замість паперових

11:28 08.06.2021

В Україні з 1 червня розпочався перехід закладів охорони здоров'я на електронні лікарняні замість паперових. Власне, Міністерство охорони здоров'я планує впровадити систему електронних лікарняних у всіх медзакладах.

Про це пресслужба МОЗ повідомила у Facebook, передають Хроніки Обухова з посиланням на Рубрику.

Згідно з повідомленням, в Україні з 1 червня розпочався перехід закладів охорони здоров'я на електронні лікарняні замість паперових. Наразі тестування системи почали двісті лікарень по всій Україні, а з 1 вересня нова система запрацює у повному обсязі.

У пресслужбі зазначили, що за е-лікарняними роботодавці здійснюватимуть оплату перших п'яти днів лікування хвороб або травм співробітників. З шостого дня виплати здійснюватиме Фонд соціального страхування.

Як і у випадку з паперовим лікарняним листком, розмір допомоги з тимчасової втрати непрацездатності складе від 50% до 100% середнього доходу застрахованої особи залежно від тривалості стажу, – зазначили у відомстві.

При цьому застрахована особа не повинна буде передавати такий лікарняний роботодавцю для отримання допомоги від Фонду соцстрахування. Після оформлення електронного медичного висновку, яке відбувається автоматично після відкриття лікарняного, працівник має повідомити свого роботодавця будь-яким зручним способом.

Зазначається, що з цього моменту і пацієнт, і роботодавець матимуть інформацію щодо відкритого е-лікарняного в особистих кабінетах на сайті Пенсійного фонду.