11:12 14.01.2023
Реклама

Затоплення квартири сусідами – дуже розповсюджене явище серед тих, хто проживає у багатоповерхових будинках. При цьому отримати компенсацію за пошкоджені речі або ремонт вдається далеко не всім. До того ж постраждалі у більшості випадків винні самі, оскільки в стресових ситуаціях зібратися з думками та підготувати необхідні документи дуже складно. Тому зіткнувшись із затопленням власної квартири, необхідно звернутися до спеціаліста, який надає юридичні послуги.

Перші дії після затоплення квартири

Затоплення квартири сусідами зверху – це перш за все нанесення шкоди майну. Згідно з українським законодавством, постраждалий має право вимагати від винної особи компенсувати збитки. При цьому пропонується такий алгоритм дій:

  • ліквідація потопу та визначення його причини;
  • підтвердження факту затоплення та оцінка суми збитків;
  • встановлення винної особи;
  • отримання компенсації за пошкоджене майно (за домовленістю або в судовому порядку).

Перш за все необхідно піднятися до сусідів та з’ясувати причину надзвичайної ситуації. Якщо ж їх немає вдома або вони відмовляються йти на контакт, ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» дає право представникам управляючої компанії або надавачу комунальних послуг потрапити до квартири без присутності її власників на підставі форс-мажорних обставин. З цією метою можуть навіть застосовувати аварійне відкриття дверей.

Одразу після цього фіксується факт затоплення та складається відповідний акт. Складати та підписувати документ повинні винуватці потопу, постраждалі від НП, представники комунальної компанії або ОСББ та свідки. Якщо винна особа відмовляється підписувати папери, про це робиться відмітка.

При складанні акту, необхідно вказати:

  • місце та час складання документу;
  • ПІБ всіх осіб, які приймали участь у підписанні;
  • адреса постраждалої квартири;
  • перелік пошкодженого майна та сума збитків;
  • причина затоплення.

Додатково рекомендується підкріпити докази. Це можуть бути фотографії або носій інформації із записаним відео.

Вирішення питання

Існує два шляхи вирішення проблеми:

  1. Мирний. Винна особа погоджується добровільно відшкодувати всі нанесені збитки постраждалій стороні.
  2. Через суд. В такому випадку закон на стороні постраждалої особи. Тому винуватцю необхідно буде довести суду, що його дії або бездіяльність не стали причиною затоплення та нанесення збитків сусідам. Постраждала особа повинна подати позов до суду. Додатково необхідно надати документи, які підтверджують збитки (акт про затоплення, висновки експерта з сумою збитків, чеки у разі, якщо постраждала сторона вже розпочала ремонт).

Оплата послуг юриста та судового збору лягає на плечі винуватця. Також постраждала сторона має право вимагати оплату моральних збитків.