Швидко і якісно: Топ-5 органічних добрив для огірків
16:30 05.06.2023
Швидко і якісно: Топ-5 органічних добрив для огірків
Євгенія Рубан
Євгенія Рубан
Читать на русском

Найпопулярніше добриво, яке використовують городники - органічне.

Про особливості та переваги органчних добрив пише Zemliak.com, передають "Хроніки Обухова".

Добриво з хліба

Вважається одним з найпростіших у приготувані. Для цього необхідно нарізати сірий або чорний хліб на шматочки та заповнити дві третини відра. Після чого залити водою і під пресом залишити у теплому місці на 7-10 днів.

Такий своєрідний хлібний квас для огірків треба розводити в пропорції 1:3 з водою. Поливати огірки під корінь раз в тиждень з початку цвітіння до кінця вегетації. Добриво з хліба має кислу реакцію. Якщо ґрунт і так кислий, варто додати у рідину крейду (грам сто на відро), — розповідають експерти.

Дріжджі

Особливість цього добрива - універсальність, підживлення за допомогою дріжджів підходить майже для всіх рослин. Бо це добриво підвищує витривалість розсади до недостатнього сонячного освітлення, стимулює ріст коренів, підвищує імунітет та стимулють ріст рослин.

Для того аби приготувати добриво необхідно 100 грам живих дріжджів або 10 сухих (на 10-літрове відро води) розвести в нехолодній воді. Після чого додати 2-3 ст. л. цукру і настоювати близько трьох годин.

Поливати огірки під корінь цією бражкою, розведеною у пропорції 1:5 з водою. Головний ефект — культури пришвидшують процес нарощення зеленої маси. То ж ідеально використовувати таку підкормку приблизно через два тижні після висадки розсади у ґрунт, — кажуть експерти.

Попіл

Добриво з попелу можна робити тільки з органічних матеріалів. Згорілі поліетиленові сміттєві пакети та пластикові пляшки не корисні для рослин попіл.

Попелом можна удобрювати огірки найчастіше. За період їх вегетації — до 6 раз. Перший — коли тільки з’явиться третій листочок. Наступний — на початку цвітіння. А потім — кожні два тижні, — радять експерти.

Попіл можна вносити в сухому вигляді. Для цього потрібно просто посипати грунт перед поливом. Також можна поливати огірки настоєм золи. На 10 літрове відро води збирають 300 грамів золи, які настоюють мінімум тиждень. Протягом цього часу розчин треба періодично перемішувати.

Курячий послід

Добриво, яке багате на азот, фосфор, цинк, мідь. Для підживлення рекомендують в використовувати сухий курячий послід або готувати настій.

Сухий (НЕ свіжий!!!) вносять на ґрунт під перекопку або цілий, або подрібнений. Найкраще це робити на початку або вкінці сезону. На квадратний метр знадобиться приблизно пів кілограми сухого посліду, - кажуть експерти.

Якщо ви обираєте удобрювати огірки настоєм із курячого посліду, то його слід вносити тричі за сезон:

  • На початку вегетації
  • Під час цвітіння
  • Під час активного плодоношення.

Настій готують так: наповнюють відро на третину курячим послідом і заливають до верху водою. Помішуючи час від часу, настоюють 2-4 дні. Готове добриво для огірків розводять у пропорції 1:4 і поливають рослини з розрахунку 1,5 літри добрива на один квадратний метр грядки, - додають експерти.

Настій з цибулиння

Таке підживлення корисне, якщо листя огірків починає жовтіти.

Для приготування настою потрібно залити склянку лушпиння водою (8 літрів). Доведіть розчин до кипіння, після чого накрийте кришкою і дайте постояти 3-4 години. Перед поливом розчин слід процідити та поливати огірки під корінь.