Сьогодні виповнилося 105 років від дня народження Михайла Івановича Денисенка

Сьогодні виповнилося 105 років від дня народження Михайла Івановича Денисенка
11:21 16.12.2022
Сьогодні виповнилося 105 років від дня народження Михайла Івановича Денисенка

Київська область, Обухівський район, Васильківська тергромада. Сьогодні виповнилося 105 років від дня народження Михайла Івановича Денисенка, майстера художньої кераміки, головного художника Васильківського майолікового заводу (1949–1982).

Про це повідомляє Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В.Г. Заболотного, передають Хроніки Обухова.

У сім’ї майстра шанували мистецтво в усіх його видах – грали на музичних інструментах, співали, малювали. Михайло Іванович навчився «чаклувати» над глиною у свого діда, гончарював і прадід. «Батько був людиною освіченою, волелюбною. Виховував нас на ідеях братерства й свободи, національної свідомості». Виступи проти сталінської системи призвели до арешту батька, заслання до Сибіру, а згодом – до розстрілу.

М. Денисенко закінчив Київський художній технікум (1934), Харківське художнє училище (1941). Був учнем І. Їжакевича, Г. Пивоварова, М. Дерегуса, В. Касіяна, Е. Блох (учениця О. Родена).

Коли почав працювати на ниві української майоліки на Васильківському заводі, я пов’язував свої знання живопису та скульптури з вивченням особливостей народного мистецтва, його яскравої образності, своєрідності світосприйняття і відтворення дійсності. Саме в народному мистецтві втілені і мудрість, і душа народу, і благородне ставлення до людей і до землі. Без життєдайності його сили не може існувати і професійне мистецтво, не може розвиватись національна культура» (текст з інтерв’ю Т. Придатко з М. Денисенком, що вміщено в журналі: Образотворче мистецтво. 1990. № 4. С. 27).