Топ-5 фільмів до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Топ-5 фільмів до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
10:06 08.05.2021
Топ-5 фільмів до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Публікуємо добірку найкращих фільмів про жахливі 1939—1945 рр. за версією Хронік Обухова. Усі ці фільми об’єднує одне — вони про життя цивільних людей та навіть дітей, які опинились у таборах смерті й мають лише одну мету — вижити.

Хлопчик у смугастій піжамі (Велика Британія, США, 2008)

  • Історія очима безневинного і нічого не підозрюючого про події, що відбуваються, 8-річного сина коменданта концентраційного табору. Бруно випадково знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, що живе з іншого боку огорожі табору, і вони стають друзями. Бруно вважає, що Шмулю пощастило, бо він має дуже цікаве життя.

Син Саула (Угорщина, 2015)

Угорський єврей Саул потрапляє до зондеркоманди одного з крематоріїв Освенціму. Одного разу Саул серед купи трупів впізнає свого сина. Він загинув, і тепер у Саула єдина мета — поховати сина по-людськи. Дії у фільмі розгортаються на тлі підготовки бунту в таборі смерті.

Читець (США, Німеччина, 2008)

  • Юний Міхаель Берг зустрічається з кондукторкою Ханною Шміц, яка годиться йому в матері. Пізніше Міхаель навчається на юридичному факультеті і потрапляє на показовий процес у суді. До свого жаху, серед підсудних він бачить Ханну. Його колишня кохана звинувачується в тому, що працювала наглядачкою в Освенцімі і під час бомбардування і пожежі, яка почалася внаслідок цього, не відчинила дверей трьомстам єврейським жінкам, які ховалися в церкві й заживо там згоріли. Її звинувачують інші наглядачки, що вона видала такий наказ. Але це неможливо, адже жінка була неграмотною.

Життя прекрасне (Італія, 1997)

  • Фільм показує життя єврейської родини в концтаборі. Щоб скрасити жахи табору смерті, батько розповідає маленькому сину, що це така гра. І для того щоб отримати приз у кінці, потрібно виконувати правила гри...

Список Шиндлера (США, 1993)

  • Розповідь про те, як бізнесмен Оскар Шиндлер рятував полонених євреїв у Краківському гето. «Хто рятує одне життя — рятує весь світ». Саме з такими викарбуваними словами він отримав у кінці фільма каблучку від врятованих ним від смерті людей.