11:33 22.01.2021
Реклама

Оповідь у літературному творі все більше інтригує, якщо письменник користується різними способами, щоби вразити читача. Розповідь від третьої особи — стороннього спостерігача чи автора — на думку багатьох письменників, уже давно вичерпала себе, а от оповідь від імені тварини чи від першої особи, а ще краще — формат оповіді, де кожен розділ пише окремий персонаж, — ось це воно!

Серед книг із незвичайною формою оповіді вирізняється роман Італо Кальвіно «Якщо подорожній одної зимової ночі». Переплітання сюжетів та історій сконструйовано так філігранно й гармонійно, що, з одного боку, ви не зовсім розумієте, як одна оповідка так швидко перетекла в іншу, а з іншого — ви зачаровані ось таким плином сюжетів і хитрим сплетінням історій.

У романі Дугласа Коупленда «Гравець 1» теж незвичний формат оповіді: автор змальовує ті самі події, які відбуваються з різними героями в окремих розділах, тобто оповідь ведеться паралельно від кожного з персонажів, аби ми могли відчувати кожного з них тут і зараз.

Книги від імені головного героя — це не для нього. Письменник Джонатан Сафран Фоєр створив унікальну історію дев’ятирічного хлопчика Оскара завдяки розповідям про нього з уст інших персонажів. Батько Оскара загинув під час терористичної атаки 11 вересня 2001 року, хлопчик знаходить батьків ключ і вирішує попри все знайти замок, який той відімкне.

Книга від першої особи — дебютний роман української авторки Таїс Золотковської «Лінія зусилля», однак головний герой тут не один, а відразу три. Таким чином перед нами постає світ очима трьох персонажів одночасно: п’ятнадцятирічного Германа, який бореться зі злом; його матері Ханни Кац, нещасливої домогосподарки; Віри, яка втікає від минулого.

До книг, в яких розповідь ведеться від декількох осіб, належить книга «Дім, в якому…» Маріам Петросян. Кожна з трьох частин має свого оповідача: у першій перед нами постає Дім очима новачка Курця, у другій та третій — світ дому постає в баченні його старих мешканців: Сфінкса, Сліпого та інших. Таким чином читач занурюється з головою в особливу атмосферу цього незвичайного місця та відкриває давно приховані таємниці.

Роман модерніста Вільяма Фолкнера «As I Lay Dying» — це п’ятдесят дев’ять монологів від п’ятнадцятьох персонажів і нічого більше. Усі думки героїв формують цілісну історію, а розгортається сюжет довкола смерті старої фермерки Едді. А ще несподівано у книжці з’являється монолог самої Едді…

Легендарний роман класика Джозефа Конрада «Серце пітьми» розгортається в богом забутих джунглях і змальовує історію Чарльза Марлоу, який вирушає на пошуки торговця слоновою кісткою Курца. Спершу оповідь веде Марлоу, а далі – усе як у тумані. Марлоу змінюється і знаходить темряву людської душі. Чудовий сюжет та легкий наратив разом із глибокою проблематикою роблять книгу Конрада обов’язковою для прочитання.

Насолоджуйтесь експериментальними оповідками та купуйте найкращі зразки художньої літератури в нашому інтернет-магазині.