У МОН розповіли, які вакцини кращі для рутинного щеплення

У МОН розповіли, які вакцини кращі для рутинного щеплення
19:00 10.03.2023
У МОН розповіли, які вакцини кращі для рутинного щеплення
Євгенія Рубан
Євгенія Рубан
Читать на русском

За складом, вакцини існують двох типів: однокомпонентні (захищають від одного захворювання) та багатокомпонентні (захищають від кількох хвороб).

Про те яку вакцину краще обирати для рутинного щеплення “Хронікам Обухова” повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.

Принцип роботи всіх вакцин такий – вони містять ослаблений чи «вбитий» збудник інфекції або його частинку, які безпечно знайомлять нашу імунну систему з загрозою та вчать, як її знищити. Коли ми зустрічаємо справжню інфекцію, то наш імунітет уже готовий захистити нас від неї, – зазначають в Міністерстві.

У повідомлені наголошують, що для організму людини немає ніякої різниці, як він познайомиться зі збудниками – у декількох окремих монокомпонентних вакцинах чи у складі однієї полікомпонентної. Результат буде однаковий – у нас з’явиться захист від цих інфекцій.

Головна різниця між моно- та полівакцинами все ж є різниця полягає у кількості уколів.

Наприклад, якщо коли у 2 місяці дитині необхідно зробити щеплення від шести інфекцій: кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В, ХІБ-інфекції та поліомієліту. Якщо робити їх окремими вакцинами – це буде чотири уколи: моновакцина від гепатиту В, моновакцина від ХІБ-інфекції, моновакцина від поліомієліту та комбінована вакцина від кашлюка, дифтерії та правця. А можна вколоти одну шестикомпонентну вакцину, яка захистить від усіх цих інфекцій, чи одну п’ятикомпонентну та одну монокомпонентну вакцину.

Усі варіанти дадуть абсолютно однаковий захист. Але для маленької дитини кожен укол – це додатковий стрес. Тому якщо у вас є вибір, то можна віддати перевагу полікомпонентній вакцині. Якщо такого вибору немає, варто вакцинувати дитину тими вакцинами, які є в наявності.

У МОН підкреслюють, що захист від інфекційних хвороб особливо важливий під час війни. І краще вчасно вколоти дитині декілька вакцин, ніж залишити її без захисту та чекати на потрібну багатокомпонентну вакцину.