10:31 10.02.2022

"Мій знайомий помер після вакцинації" та "Вакцина робить дітей безплідними" - подібні фейки чув кожен з нас.

Міністерство охорони здоров'я України розвінчало вакцинальні міфи, пишуть Хроніки Обухова.

МІФ: мРНК-вакцини від COVID-19 завдають непоправної шкоди здоров’ю дітей.

ФАКТ: За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, схвалені вакцини від COVID-19 є безпечними та ефективними для зниження ризику захворюваності серед дітей і підлітків.

МІФ: У Китаї підліток помер одразу після третьої дози Sinovac.
Розповсюджується інформація про те, що нібито в Китаї підліток отримав третю дозу вакцини «Коранавак» (Sinovac) від COVID-19, внаслідок чого «помер за декілька хвилин». Як доказ наводять відео, на якому можна побачити як людині, що лежить на підлозі, намагаються надати медичну допомогу.

ФАКТ: Насправді людина на відео померла під час тренування. За попередніми даними, у неї не витримало серце.

МІФ: Десятки тисяч громадян ЄС померли через побічні ефекти вакцини, — депутат Європарламенту Колакушич.
Поширюють відео звернення хорватського депутата Європарламенту Мислава Колакушича до президента Франції Еммануеля Макрона. Колакушич стверджує, що «десятки тисяч громадян померли через побічні ефекти вакцини» від COVID-19, а обов’язкові щеплення нібито є смертною карою та її виконанням для багатьох громадян ЄС. Хорватський депутат називає джерелом цієї інформації Європейську організацію охорони здоров’я (EMA).

ФАКТ: Твердження про «десятки тисяч» жертв вакцинації COVID-19 у Євросоюзі є брехнею, наголошує Європейська організація охорони здоров’я. Такі фейки базуються на неправильній інтерпретації відомостей європейської бази даних EudraVigilance, які не свідчать про доведений причинно-наслідковий зв’язок між прийомом медичних препаратів і несприятливою подією після нього.