Українка втратить статус міста: але, це не точно
10:48 13.02.2020
Українка втратить статус міста: але, це не точно

Кабмін подав у Раду проект закону про засади адміністративно-територіального устрою України. Документ був зареєстрований 24 січня. Згідно з ним чисельність - одна з умов, котрі дозволяють місту бути містом.

Законопроект передбачає, що місто повинно мати понад 20 тисяч населення, селище – 5 тисяч і більше, а село – менше ніж 5 тисяч населення, -передають Хроніки Обухова з посиланням на "Перший".

Проект уточнить поняття адміністративно-територіальних одиниць в Україні. А також закріпить за урядом права утворення і ліквідації адміністративно-територіальних одиниць, встановлення і зміна їх меж, про це йдеться у законопроєкті №2804 від 24.01.2020 на сайті Верховної Ради України.

За Кабміном залишиться право визначати, яка кількість жителів необхідно для того, щоб населений пункт вважався містом, чи в місті утворювалися райони.

- Отже, щоб населений пункт називався містом, необхідно, щоб в ньому було не менше 20 тисяч жителів, які проживають переважно в спорудах компактної забудови, а також промислові і переробні підприємства, підприємства комунального господарства і розвинена соціальна комунальна і транспортна інфраструктура, - йдеться у повідомленні.

Повідомляють, якщо населений пункт з чисельністю не менше 5 тисяч жителів буде складатися з переважно садибної забудови, а також мати залізничні вузли, гідротехнічні та інші споруди, такий населений пункт може називатися селищем. Інші ж вважатимуться селами. Один або кілька населених пунктів можуть об'єднатися в громаду. А об'єднання громад із загальною кількістю не менше 150 тисяч жителів буде вважатися районом. Область буде складатися з районів.

У законопроекті також хочуть закріпити порядок перейменування населених пунктів. Місцева рада повинна буде звернутися зі спеціальним поданням в Кабмін, той підготує проект рішення для Верховної Ради, а вона повинна буде проголосувати за нього.

А ось для перейменування громад рішення Ради не буде потрібно, Кабмін зможе це зробити сам після звернення органів місцевого самоврядування.

Як відомо, населення м. Українка Обухівського району приблизно 15 000 чоловік.