11:20 29.04.2021

Серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках фахівці виявили порушення. Вже з 1 вересня в школах України діти харчуватимуться за новими стандартами.

Про це пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

З початку року серед 3,5 тисячі щоденних шкільних меню у 800 випадках фахівці виявили порушення норм здорового харчування, повідомила голова Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислава Магалецька.

Під час перевірки у минулому році виявилося, що в кожній другій школі були порушення, пов’язані з поганим обладнанням, водопостачанням, неякісною питною водою та іншими проблемами.

З 1 січня 2021 року в Україні діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Нові вимоги базуються на принципах здорового харчування, рекомендованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я. У Держпродспоживслужбі обіцяють, що побачити зміни можна буде з першого вересня цього року.

У регламенті встановлено групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. Це, зокрема, злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти. У документі врегулювали харчування дітей, які потребують особливої дієти, – з цукровим діабетом, непереносимістю глютену або лактози тощо.

Також у регламенті прописана заборона годувати школярів технологічно обробленими м’ясними та рибними продуктами – ковбасою, сосисками, замороженими напівфабрикатами тощо. Шкільні їдальні не зможуть пропонувати дітям будь-які напої з вмістом доданих цукрів.

Керівники шкіл матимуть змогу обрати оптимальну модель організації харчування, наприклад, впровадити кейтеринг. Для цього харчоблок школи можна буде здавати в оренду.