11:42 02.07.2021

Флакон АстраЗенека містить 10 доз, а у флаконі Файзер – 6 доз, і невикористані виливають. Якщо опинитись у потрібному місці в потрібний час, можна отримати щеплення.

Про це пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

Українці, які не належать до пріоритетних категорій, можуть щепитися залишковими дозами вакцин AstraZeneca та Pfizer.

Є випадки в регіонах, коли вводять і першу дозу АстраЗенеки зараз, щоб залишки вакцини не виливали. АстраЗенеку зберігають у 10-дозному флаконі. Тому якщо флакон відкрили, а не всі записані на другу дозу прийшли, залишок можна використовувати на перше щеплення, – повідомила Марія Карчевич, очільниця Директорату з розвитку цифрових трансформацій МОЗ.

Ті, хто бажають щепитися AstraZeneca або Pfizer, мусять повідомити свого сімейного лікаря або пункт щеплення про готовність прийти, якщо буде залишок. Для тих, хто вже отримав першу дозу AstraZeneca або Pfizer, друга є гарантованою.

Практику вакцинування поза чергою запровадили з середини березня через те, що вакцину AstraZeneca постачають у флаконах на 10 доз, які можна зберігати протягом шести годин. Далі невикористані дози утилізують.

Нагадаємо, АstraZeneca – вакцина, розроблена вченими Оксфордського університету, які згодом уклали угоду з британсько-шведською компанією AstraZeneca. Ефективність становить 81,3%. Інтервал між двома дозами – 12 тижнів. В Україні щеплять виготовленою в Індії Covishield та SKBio виробництва Південної Кореї. Pfizer під торговельною маркою Comirnaty – вакцина, розроблена німецькою компанією BioNTech у співпраці з американською Pfizer. Ефективність становить 95%. Інтервал між двома дозами становить 21 день.