Які стоматологічні послуги отримають обухівчани безкоштовно

Які стоматологічні послуги отримають обухівчани безкоштовно
11:33 12.05.2021
Які стоматологічні послуги отримають обухівчани безкоштовно

Планова стоматологія для дітей та ургентна для дорослих - безкоштовна.

Про це пишуть Хроніки Обухова з посиланням на пресслужбу Обухівської РДА.

У Програмі медичних гарантій у цьому році надання стоматологічної медичної допомоги виокремили в окремий амбулаторний пакет. Він, як і у 2020 році, покриватиме тільки ургентну, тобто невідкладну, стоматологічну допомогу дорослим та дітям, а також планову стоматологічну допомогу дітям до 18 років. Крім ортодонтичних процедур та протезування, ці послуги визначені Кабінетом Міністрів України як платні. Тобто вони можуть оплачуватися за кошти пацієнта, або за рахунок окремих програм місцевого бюджету.

Ургентна стоматологія – це зняття гострого болю та лікування станів, які загрожують життю. Для дітей до 18 років Програма медичних гарантій покриває планову стоматологію, оскільки вона запобігає погіршенню загального здоров’я дитини.

До переліку безоплатних стоматологічних послуг входить:

  • первинний стоматологічний огляд пацієнта або пацієнтки;
  • ургентна стоматологічної допомоги дітям та дорослим;
  • планова стоматологічна допомоги дітям;
  • інструментальні дослідження в рамках ургентної стоматологічної допомоги, а також планової стоматологічної допомоги дітям;
  • організація та проведення обов’язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів, а також дітей до 6 років, відповідно до чинного законодавства;
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

Отримати стоматологічну послугу пацієнт може за направленням лікаря, з яким укладена декларація, за направленням лікуючого лікаря, або при звертанні до стоматолога самостійно і без направлення.

Якщо повнолітний пацієнт звертається до закладу, який уклав договір з Національною службою здоров’я України на стоматологічну допомогу, за плановою стоматологічною послугою, таке звернення може бути для нього платним. Адже воно не покривається Програмою медичних гарантій. Оплата за послугу має здійснюватися офіційно у касу закладу. І за тарифом, який затверджений власником цього медзакладу, тобто відповідною місцевою радою, - йдеться в повідомленні.