З наступного року придбати антибіотики можна буде лише за рецептом

08:54 24.12.2020

В нашій країні збираються запровадити електронну систему продажу спеціальних ліків. Українці зможуть придбати антибіотики за електронними рецептами.

Антибіотики та деякі інші ліки без рецепту наступного року вже придбати не можна буде, пишуть Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

Міністерство охорони здоров’я збирається ввести електронну систему продажу спеціальних ліків. Зокрема, інсуліну, препаратів для імуносупресії та препаратів, які містять наркотичні речовини.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що Державній лікарській службі було надано відповідне доручення щодо контрольних заходів, які повинні виконуватися. Одне із них – паперові рецепти лікаря повинні зберігатися в аптечних закладах протягом одного року, щоб Держлікслужба в будь-який момент могла здійснити перевірку щодо відпуску відповідних антибіотиків.

Стало відомо, що у 2020 році українці вживають у 40 разів більше антибіотиків, ніж раніше. У МОЗ відзначили значне зростання антибіотиків, зокрема тих, які купуються в аптечній мережі та не за призначенням лікаря.