Жертовник на Дівич-горі, таємнича Вершина і корекція обухівського пантеону
11:54 22.12.2020
Жертовник на Дівич-горі, таємнича Вершина і корекція обухівського пантеону

Ми продовжуємо нашу присвячену історії Обухова рубрику "А Ви знали?".

І сьогодні Ви можете дізнатися про те, що:

  1. ... на ДІВИЧ-ГОРІ у Трипіллі було поселення і капище зарубинецької культури (орієнтовно початок нашого тисячоліття?). Але, що цікаво, такі самі були на 2-х питомо обухівських горах: Козаровому шпилі і Мар’їній гірці?
  2. ... станом на сьогодні ДІВИЧ-ГОРА є діючим неокультом: у неї просять про продовження роду, що свідчить про підкреслено жіночі функції ритуалу? (аналогічними рисами наділені джерело з «живою водою у с. Ульяники Кагарлицького району і Рожена криниця у Трахтемирові (Канівський район).
  3. ... за часів Бердяєвих (друга половина 19 ст) на вже згаданій обухівській МАР'ЇНІЙ ГІРЦІ була винокурня (як мінімум, одна з двох)?
  4. ... на карті 1798 року у верхів’ях р. Кобрини зафіксована таємнича ВЕРШИНА, локалізацію котрої зараз намагаються встановити місцеві краєзнавці?
  5. ... станом на початок 20 століття і згідно з картою 1906 року в Обухові було 2 СИНАГОГИ (точніше «молитовні дома») і 1 єврейське КЛАДОВИЩЕ. І якщо розташування синагог більш-менш уточнено (Ю. Домотенко помилявся щодо другої), то з кладовищем, котре зникло після 1928 року, складніше.
  6. ... така відома в історії і призабута на батьківщині постать як начальник особистого штабу гетьмана Скоропадського і в.о.військового міністра Української держави Володислав ДАШКЕВИЧ-ГОРБАЦЬКИЙ був родом із Обухова?
  7. ... один із ватажків Коліївщини, легендарний МИКИТА ШВАЧКА (про нього писав Т. Шевченка і співав «Кому вниз») за деякими даними також був родом саме з Обухова?
  8. ... обухівське походження мав учасник коронації російського імператора Миколи I, намісник Києво-Печерської лаври (кінець 18 – перша пол.19 ст.) АВКСЕНТІЙ ГАЛИНСЬКИЙ?
  9. ... зі Старих Безрадич Обухівського району був відомий радянський дисидент, філософ ВАСИЛЬ ЛІСОВИЙ?
  10. ... фраза «хлопчик з монгольськими очима» не була образливою для АНДРІЯ МАЛИШКА, котрий усвідомлював дещо екзотичну антропологію своєї зовнішності, яку суто теоретично і почасти можна пояснити наявністю місцями зафіксованої татарської популяції на середньовічній Обухівщині (Безрадичі, Обухів).

На фото: трошки радянського Обухова (можливо і не тільки).