Звітність частини ФОПів можуть максимально автоматизувати

Звітність частини ФОПів можуть максимально автоматизувати
13:04 26.11.2022
Звітність частини ФОПів можуть максимально автоматизувати

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №8226, який пропонує створити особливий режим оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку.

Про це повідомив автор законопроєкту, перший заступник Комітету з питань фінансів Ярослав Железняк, передають Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

Документ передбачає, що фізичні особи-підприємці на третій групі єдиного податку, які не є платниками ПДВ, не мають найманих працівників та здійснюють розрахунки винятково в грошовій безготівковій формі, зможуть обрати спрощену систему із податковим агентом – банком. Підприємцям достатньо буде лише подати у Дії заявку на реєстрацію таким платником та відкрити спеціальний підприємницький рахунок в обраному банку.

Всі інші податкові обов’язки на такій системі буде виконувати банк. Зокрема,утримувати з рахунку 5% єдиного податку, мінімальний ЄСВ та надавати доступ Державній податковій службі до інформації про операції із зарахування коштів на спеціальний підприємницький рахунок.

За словами Железняка, законопроєкт покликаний спростити роботу великій кількості ІТ-фахівців, маркетологів, консультантів, їхнім бухгалтерам та податковій. Зараз ФОП на 3-й групі єдиного податку за рік подає п’ять декларацій, сплачує вісім рахунків за різними реквізитами та може легко помилитися чи пропустити законодавчо встановлені строки, що тягне за собою відповідальність.

У свою чергу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що Дія гратиме важливу роль у практичній реалізації законопроєкту.