10 000 тонн сміття, 2, 5 млн.грв. податків і 250 робочих місць: "Обухіввторсировина" це Європа?

10 000 тонн сміття, 2, 5 млн.грв. податків і 250 робочих місць: "Обухіввторсировина" це Європа?
11:23 22.04.2021
10 000 тонн сміття, 2, 5 млн.грв. податків і 250 робочих місць: "Обухіввторсировина" це Європа?

Власник «Обухівміськвторресурси» (ОМВР) Армен Полатьян розповів в інтервью "Новому часу" про те, як очолюване ним підприємство привчає українців до європейської манери поводження з відходами.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на інтерв'ю.

Компанія Полатьяна відчайдушно бореться з сумною українською статистикою, згідно з якою 95% побутових відходів спочинуть на звалищах і полігонах. Охоплюючи Київ і Київську область, ОМВР сконцентрувався на збиранні, транспортуванні, сортуванні, частковій переробці і частковій утилізації всіх побутових відходів, крім небезпечних. В2В-сегмент — у центрі бізнес-пріоритетів підприємства. У клієнтському портфелі — найбільші ритейлери, що працюють в Україні, ТРЦ і продуктові мережі, йдеться у тексті.

ОМВР знайшов підходи й до ОСББ — як мінімум, у Києві, Обухові та Обухівській об'єднаній територіальній громаді, де компанія встановила монополію. Щомісяця підприємство переробляє до 10 000 тонн відходів різного типу (за можливості утричі більше).

  • Працює схема так: ОМВР залишає свої контейнери на об'єктах партнерів і приїжджає за ними, коли ті заповнені сміттям і відходами.
  • Такими вважаються поліетилен, пластикові пляшки, пластмаса, дерев’яні відходи, стрейч-плівка, алюмінієві банки і ємності, склобій, макулатура, кольоровий і чорний металобрухт.
  • Ті, хто віддають ОМВР сировину, отримують за це гроші.

Далі у кожного виду цих відходів — своя доля.

Деревні відходи, листя і трава частково переробляються на біопаливо (паливні брикети), левова частка якого експортується в ЄС. Макулатура сортується і передається партнерам, які повертають її у вигляді готового гофролиста. Саме з нього ОМВР виготовляє і успішно продає екоурни, ящики, картон і папір. Коли ж на підприємство надходить пластик і поліетилен, його сортують і готують до стану, при якому з сировиною можна працювати далі.

Ті відходи, які в Україні і в ОМВР не переробляються, віддаються для спалювання з метою отримати теплову та електричну енергію.