Магічна реакція обухівської сепії. Спроби первинної атрибуції
12:08 26.02.2023
Магічна реакція обухівської сепії. Спроби первинної атрибуції
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Останні походи до архіву Обухівського краєзнавчого музею імені Юрія Домотенка в кУмпанії з Ольгою Матвійчук та Іриною Юхимчук і за співдії Інни Наумейко, Лідії Пелих та інших музейників дозволили ознайомитися з досить цікавою, не сказати би унікальною світлиною.

Що я можу сказати про неї зразу, без тривалого вивчення?

ВЕСІЛЛЯ

1. це одна з так званих світлин "весільного" циклу.

ГАММА

2. моєму дальтонізму здається, що кольорова гамма нагадує сепію.

ОКАНТОВКА

3. дуже цікава окантовка, власне, контури рамки.

АВТОРСТВО

4. підпис ззаду свідчить про те, що автор - київський фотограф. Припущення: поки в Обухові не з'явилися власні фотографи (Кравченко, пр) - функцію ритуальної (весілля, похорони, свята) фіксації грали привозні спеціалісти з Києва. Ймовірно, дорогі (чи дорожчі). Відтак, їх присутність на обухівських весіллях може свідчити про певну заможність родини, котра запрошувала.

ОДЯГ

5. Я не здатен ідентифікувати особливості (чи їх відсутність) в одязі, тому не пробуватиму танцювати на цій кризі припущень (легко впасти на дупу видумки).

ДАТУВАННЯ

6. Йдемо далі. Якщо я правильно зрозумів, весілля датується 1908 роком. Якщо це так, то, ймовірно, це найстаріша з існуючих у моїй голові світлин Обухова.

ПРІЗВИЩЕ

7. Прізвище Гитун, здається, є досить типовим для Обухова і можливо, навколишніх сіл).

ІНСТРУМЕНТИ

8. І головне. На світлині видно скрипку і як кажуть фахівці - ЦИМБАЛИ. Останні, за свідченням дослідників є досить рідкісним (принаймні, більше за скрипку, а та за бубен і акордеон), втім, цілком органічним артефактом пасторальної Наддніпрянщини тих часів.

***

Відтак, шановні друзі і друзі друзі, раптом у когось є світлини, розповіді або інша інформація про використання цимбал в Обухові, Обухівщині, Обухівському районі - пишіть Ievgen Dmy, ця інформація дуже дефіцитна і тому практично безцінна.

***

ПС. Що стосується власних інтуїтивних вражень, перше, що прийшло мені в голову це аналогії з якимось "магічним реалізмом" карнавально-балканського урожаю. Це маловерифікована реакція, втім, такі фоти треба збільшувати, друкувати і деталізувати. Кодів, котрі вони приховують більше, ніж здається з першого погляду.