На Обухівщині з'явився мурал, присвячений Вікентію Хвойці
11:30 22.06.2021
На Обухівщині з'явився мурал, присвячений Вікентію Хвойці

На стіні місцевого музею у селі Халеп'я на Обухівщині з'явився мурал із зображенням археолога В. Хвойки.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на авторку.

Мурал розпочато. Вшанування минулого - гарний фундамент для достойного майбутнього, зауважила вона.

Довідково:

Хво́йка Віке́нтій В'ячесла́вович (чеськ. Čeněk Chvojka; 9 [21] лютого 1850 — 20 жовтня [2 листопада] 1914) — український археолог чеського походження.

  • 1896 року відкрив пам'ятки трипільської культури в селах Трипілля, Жуківці, Стайки на Київщині, а також на березі Дніпра в Києві. Визначив місце цієї культури, зробив класифікацію пам'яток і встановив час її виникнення (4-3 тисячоліття до н. е.). Власне назва «трипільська культура» з'явилася в праці Вікентія Хвойки про розкопки поселень 1901 року біля міст Канева та Ржищева на Київщині.
  • Вікентій Хвойка вважав трипільську культуру автохтонною. Її залишили пращури слов'ян — арійські племена, які були першими землеробами на теренах Середнього Придніпров'я. Вони мешкали на цій території упродовж тисячоліть і пережили всі численні переселення азійських та європейських племен, утримали «краї предків до сьогодення».
  • У часи існування Російської імперії «південно-західною Росією» називали територію сучасної України, а Хвойка висунув гіпотезу, згідно якою народ, що створив ці пам'ятки, не міг зникнути безслідно і був ніхто інший, як гілка арійського племені, котрій по праву належить ім'я протослов'ян і нащадки котрої й донині населяють південно-західну Росію.
  • Досліджував пам'ятки бронзової доби, городища й кургани скіфів, зокрема Пастирське (1898) і Мотронинське городища на Черкащині.
  • У 1898—1900 роках провів розкопки на Середньому Придніпров'ї та відкрив могильники з трупоспаленнями в урнах, так звані поля поховань, які належать до Зарубинецької (II століття до н. е. — II століття) і Черняхівської (2—5 століття) культур.