Не замерзнемо: "Центренерго" придбало 185 тис. тонн вугілля для Трипільської ТЕС

Не замерзнемо: "Центренерго" придбало 185 тис. тонн вугілля для Трипільської ТЕС
10:00 13.11.2021
Не замерзнемо: "Центренерго" придбало 185 тис. тонн вугілля для Трипільської ТЕС

ПАТ "Центренерго" на аукціоні на Українській енергетичній біржі в п'ятницю придбало 185 тис. тонн енергетичного вугілля газових марок за ринковою ціною 3500 грн/тонн маршрутом "залізнична станція Світлодарське - ст. Лиман - ст. Трипілля Дніпровське".

Про це повідомляється в аукціонному бюлетені за наслідками торгів на сайті УЕБ, передають Хроніки Обухова з посиланням на Інтерфакс.

Зі свого боку, як повідомила екс-глава Міністерства енергетики Ольга Буславець на своїй сторінці у Facebook у п'ятницю, "ухвалено рішення щодо зміни ціни вугілля шахт державної форми власності до рівня 3500 грн/тонн".

Досі державні вугільні компанії продавали ресурс, зокрема, "Центренерго" за фіксованою урядом ціною 2150 грн/тонн.

Інформацію Буславець також непрямо підтвердив голова незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

Сьогодні зустрічався з міністром енергетики Германом Галущенком. Обговорювали питання закупівлі вугілля по 3500 грн для державних шахт із відвантаженням для "Центренерго", у відомстві якого Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС, - повідомив Волинець у соцмережах у п'ятницю.

Раніше член дирекції ПАТ "Центренерго" Володимир Галущак заявляв про отримання компанією до 1 листопада пропозицій із боку державних шахт купувати вугілля по 3500 грн/тонн.

Як повідомлялося, генеральний директор компанії Максим Тимченко на прес-конференції 9 листопада заявив, що ДТЕК готовий купувати вугілля у державних шахт за ціною 3500 грн/тонна замість 2150 грн/тонна, за якою це вугілля продавалося досі.

Важко пояснювати, чому держшахти продають вугілля по 2150 грн/тонна. При тому, що з ринку є пропозиція купити по 3500-4000 грн/тонна. Ось я чітко можу сказати: компанія ДТЕК готова запропонувати держшахтам за тонну вугілля 3,5 тис. грн, - сказав він.

Тимченко назвав ціну продажу вугілля в 2150 грн/тонна штучною і такою, що сприяє зростанню дефіциту коштів на видобуток ресурсу в держсекторі.

Я повертаюся до питання, чому немає вугілля у державному секторі. Відповідь проста – у державному секторі немає грошей на видобуток вугілля. Чому немає? Тому що у нас штучна ціна на вугілля", – висловив думку гендиректор ДТЕК. Він вважає це фактично прихованою дотацією ПАТ "Центренерго – основного споживача видобутого держшахтами вугілля.

Тимченко додав, що за такої політики з держбюджету доводиться виділяти 5 млрд грн на рік на держпідтримку шахт, що означає близько 2 тис. грн за тонну.