Обух не був козаком і не засновував Обухів

Обух не був козаком і не засновував Обухів
13:17 03.09.2019
Обух не був козаком і не засновував Обухів

Легендарний засновник Обухова чоловік на ймення Обух насправді не був козаком, як і не засновував місто.

Про йдеться у дописі на сторінці Хронік Обухова.

- Князь Костянтин мав 100 міст, 40 замків, 1300 сіл. Його сина Василя вважали неформальним володарем Русі. Його внук, ймовірно перший католик у родині захисників православія і останній з Острозьких, в цілому, заснував Обухів, - розповів автор.

...У 1588 році він купив Лукавицю за 300 кіп литовських грошей. За однією з версій Януш Острозький у Лукавиці поставив управителем мешканця тамтешнього хутора. І заселив ці, порожні після набігів татар землі. Крім цього, Острозький заснував села Великий Обухів і Малий Обухів та містечко Новий Обухів.

- Насправді версій кілька і джерела плутають, наче стежки між обухівськими ярами. Одні стверджують, що засновником був його батько Василь, а Обух сам жив на хуторі; інші вказують на роль саме сина Василя Януша і ше живого в ті часи Обуха, котрого поставили керувати новоприбулими поселенцями і системою їх хуторів.

Обух не був козаком, як і не засновував Обухів. І те й інше радянські міфи, котрі разом із легендою про genius loki Обухова тов. Малишка не дають можливості переформатувати бренд міста і осучаснити його новими візіями. - додав він.