Обухів і Open Data Forum: назустріч перспективам
12:13 20.09.2019
Обухів і Open Data Forum: назустріч перспективам

Open Data Forum – щорічна всеукраїнська подія, що втретє об’єднає представників центральної та міської влади, українських та міжнародних експертів, громадських активістів та стартап спільноту навколо теми розвитку та застосування відкритих даних в Україні.

Про його початок Хронікам Обухова розповів працівник Відділу муніципальних ініціатив та інвестицій Виконавчого комітету Обухівської міської ради Олександр Устименко, котрий приймає участь у форумі.

- Моя мета, щоб за три роки Україна увійшла у TOP 3 країн світу в сфері відкритих даних – розповів Михайло Федоров (Mykhailo Fedorov), Віце-прем‘єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України у своїй вітальній промові на Open Data Forum 2019.

Як свідчить міжнародний та український досвід, відкриття даних стимулює створення нових послуг і розвиває індустрію власних програмних продуктів, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а також підвищує прозорість діяльності та довіру до органів влади. Фокус цьогорічного Форуму – Україна на шляху до економіки даних.

Як зауважив у своєму виступі Баррі О'Салліван, титулований вчений, який працює у галузі штучного інтелекту, аналітики даних та програмування в обмеженнях, всесвітньовизнаний експерт зі штучного інтелекту (АІ), сучасний тренд - це не просто використання відкритих даних у різних програмних продуктах, а і залучення штучного інтелекту для їх обробки та застосування.

За словами Фаріда Сафарова, із планів та пріоритетів Міністерства інфраструктури на наступний після цього форуму рік - можливість отримання та використання даних від GPS-трекерів, встановлених на транспорті, не тільки міжміських поїздах (які їздять більш-менш за графіком), а і на приміських електричках.

М.Нефьодов, Голова Митної служби, до розміщення відкритих даних відноситься прагматично. Планує подати законопроект про відкриття знеособлених даних по митниці.

- Прогнозується, що у 2020 економіка даних принесе 4% загального ВВП Європейського союзу, а це 739 млрд $ - впевнена Kateryna Onyiliogwu, керівниця напряму відкритих даних проєкту USAID / UK Aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.