Обухівські церкви початку 20 століття у спогадах М. Новицької

Обухівські церкви початку 20 століття у спогадах М. Новицької
09:34 02.11.2022
Обухівські церкви початку 20 століття у спогадах М. Новицької
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Станом на зараз у мене є біля 60% книжки етнографа Марії Новицької про її подорож до Обухова у 1925 році і сучасна стаття Ірини Ходак про сакральне мистецтво Київщини на основі щоденника М.Н.

Чесно кажучи, мені досить важко дається подібна література. Ймовірно тому, що я, як каже Семесюк, дещо в іншій традиції, а тому практично не орієнтуюся у церковній архітектурі, внутрішньому убранстві і відповідній їм термінології.

Саме тому спробую узагальнити свої спостереження за цими двома працями. Втім, обмежу себе виключно Обуховом. Трипілля, Григорівку, Вільшанку і тд винесу за межі сьогоднішнього інтересу.

1. Є про Михайлівську та Воскресенську (by Бердяєв) церкви. Про ще ранішу церкву на (чи біля?) першої і «домову» на обійсті у Бердяєвих. Особлива увага приділяється матеріалу, дзвіницям, іконостасам, образам.

2. Легенди про заснування Обухова (їх три: два брати/вбивця/поміщик).

3. Легенди про гору Педину (Хрест/розбійник/берег річки/якір і баржа).

4. Легенди про гору Городок (підземні ходи/поляки/скарби).

5. Легенди про Дівич-гору (цариця/потоп і мамонти/підземна церква).

6. Базарна площа (церква/родинне поховання Бердяяєвих).

Детальніше (згідно з роз шифровкою Ірини Ходак):

ОДНОБАННИЙ ХРАМ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВОГО (МУРОВАНИЙ) 1816 РОКУ.

(Знаходився в центрі Обухова, орієнтовно на місці сучасної міської ради. Ототожнюється з 2-3 поколіннями Бердяєвих).

ПЛАН

1. … (разом із дзвіницею) мав квадратний план. Основний об’єм доповнювали півциркульні виступи із заходу та сходу (притвор і вівтар відповідно) і ґаночки з півдня та півночі, оздоблені, як і вівтар, чергуванням півколонок і пілястрів. Розташовані з трьох боків хори мали коробове склепіння.

ІКОНОСТАС

2. Іконостас церкви Воскресіння Христового в Обухові належав до ампірних: двоярусний, з овальними образами та рівними колонками, що втратили барокову вітальність і динаміку. Водночас Царські врата Михайлівського приділа зберегли тяглість іконографічної традиції, щоправда, популярну в попередньому столітті композицію «Христос – недремне око» ввели в оформлення Царських врат у вигляді овального образа в центрі.

ІКОНИ І ТД

3. В обухівському Воскресенському храмі зауважено ікони Христа 1887 року роботи місцевого майстра, Василя Великого з квітчастим тлом та низку датованих 1899 роком образів на хорах, а в церкві Архістратига Михаїла – ікону«Коронування Богоматері» 1867 року, кіоти 1898 і 1874 років (останній було поновлено1896 року) невіднотованими зображеннями.

4. Серед металевого церковного начиння М. Новицька виокремила срібну чашу (потир) 1764 року з вкладним написом («До храму Воскресенского Обуховского 1764 февраля 29 дня сі (сія ?) исправлена жителем Обухова Фтеодоромъ Войтиском (?)») у церкві Воскресіння Христового в Обухові та дарохранильницю 1794 року, також із вкладним написом («1794 года сооружена сія гробница в церков Обуховскую / Михайловскую Стараниемъ и частию / коштом ктитора Василя Шкуратяного весу в ней / сребра три фунта с половной и 30 золотнико») з обухівського Михайлівського храму.

МИХАЙЛІВСЬКИЙ (ДЕРЕВ’ЯНИЙ НА КАМ’ЯНОМУ ФУНДАМЕНТІ) 1852 РОКУ.

(Знаходився на горі Городок в районі сучасної Автостанції (ймовірно, там, де кладовище).

УБРАНСТВО

5. У дерев’яній Михайлівській церкві, дзвіниця якої стояла окремо, притвор (з чотирма колонами) і вівтар були прямокутної форми, а прибудови з півночі й півдня (ґаночки) вінчали трикутні фронтони.

6. У деяких храмах (наприклад, Михайлівському в Обухові) до- слідниця зауважила поширену традицію наслідувати в стінописах «Васнецова та Врубеля», тобто розписи Володимирського собору й, можливо, Кирилівської церкви в Києві.

7. Іконостас Михайлівської церкви в Обухові було виконано в академічній манері. Оскільки в деісусному ярусі було лише шість ікон апостолів (зі знаряддями страстей), а в празниковому – п’ять образів зі сценами дванадесятих свят, то М. Новицька припустила, що його було перенесено з якогось іншого храму.

ДЗВІННИЦЯ

8. …Як припускала М. Новицька, найстарішу дзвіницю спорудили в другій половині ХІХ ст. біля обухівської Михайлівської церкви – ампірну, триярусну (з колонками в першому ярусі й трикутними фронтами в другому), з високим шпилем і вишуканим хрестом на шарі.

9. …під дзвіницею Михайлівської церкви в Обухові вона віднайшла Царські врата, живописні медальйони яких мали обрамлення у вигляді лаврових вінків, та одну стулку барокових Царських врат з двома овальними медальйонами та ще одним, розміщеним по центру обох частин.

ТРОЇЦЬКА В ГУДИМІВЦІ,

10. …перенесена десь за п’ятдесят років до експедиції М. Новицької з Обухова, де вона була домовою церквою пані Бердяєвої.