Обухівський повіт: бути чи не бути
11:17 15.04.2020
Обухівський повіт: бути чи не бути

Обухів може стати 6-им мегарайоном (повітом) у Київській області. Втім, частина експертів переконана у протилежному.

Про це пише Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ, передають Хроніки Обухова.

За результатами онлайн-консультацій щодо нового субрегіонального поділу областей України, проведених Міністерством розвитку громад і територій України, можна підвести попередні підсумки. У консультаціях брали участь експерти Міністерства, представники ОДА, народні депутати, незалежні громадські експерти. По кожній області від 10 до 20 учасників. Карти різних варіантів повітового поділу всіх областей представлені на порталі «Децентралізація», відзначив він.

За його словами:

  • Обговорення нового субрегіонального устрою відбувалося на основі планів теперішньої влади, підтримуваних більшістю експертів, розглядати майбутні нові райони/повіти/округи (назва визначиться змінами до Конституції чи їх відсутністю, для спрощення в подальшому використовуватиму термін «повіт», як найкращий на думку багатьох експертів) виключно як адміністративні утворення для розміщення територіальних структур центральних органів виконавчої влади та місцевих державних адміністрацій чи майбутніх префектур.
  • Відповідно до логіки організації адміністрування на території, її було б найкраще поділити на рівні за населенням (приблизно по 200-250 тис. мешканців) і площею одиниці. Проте реальна географія України нам такого шансу не дає – ми маємо області, які домовилися не змінювати, маємо великі міста, які не можуть не бути адміністративними центрами повітів, маємо гори, річки, степи і полісся, маємо історично сформовану транспортну інфраструктуру, а також історично-культурні особливості різних територій.
  • Все це треба врахувати в новому адміністративно-територіальному устрої субрегіонального рівня. На сьогодні серед політиків і експертів явно домінує точка зору, що самоврядних органів на повітовому рівні не повинно бути.

Що стосується власне Київської області, учасники розділилися між різними варіантами.

Жоден з них не мав переконливої підтримки, найбільш проблемне утворення Обухівського повіту, чимало учасників дискусії хочуть приєднати його до Білоцерківського повіту, зауважив він.

Втім, експерт переконаний, що "для обухівського повіту є і відповідна чисельність населенні і комунікаційна логістика і особливість придніпровської території".

Але Обухів деким вважається чуть не частиною Києва (причому Ірпінь таким не вважається, він всіма підтримується в якості центру майбутнього повіту) тому є різні думки щодо Обухівського повіту, додав він.