Режисер фільму "Кінг-Конг" воював з більшовиками під Трипіллям і вчив українську мову

Режисер фільму "Кінг-Конг" воював з більшовиками під Трипіллям і вчив українську мову
17:22 09.05.2021
Режисер фільму "Кінг-Конг" воював з більшовиками під Трипіллям і вчив українську мову

Режисер фільму “Кінг-Конг” Меріан Колдвел Купер був одним із американських льотчиків-добровольців у війні Польщі проти більшовицької Росії в 1920 році.

Це були льотчики сьомої повітряної ескадрильї Війська польського імені “Тадеуша Костюшко”, передають Хроніки Обухова з посиланням на Укрінформ.

Ця повітряна ескадрилья була створена ще у 1918 році і не весь час до звільнення Києва була союзником УНР, але саме у 1919 році за відсутності комплекту особового складу за домовленістю та під прикриттям, до сьомої повітряної ескадрильї було прийнято на службу 21 американця.

Одним із них був пілот Меріан Купер зі штату Флорида, США. Досить цікава історія однієї людини, яка пройшла шлях від військово-морської академії США та журналіста до закінчення курсів пілота у 1917 році. Був учасником американського експедиційного корпусу та у 1918 році опинився в німецькому полоні, після звільнення повернувся до Франції.

Саме в травні 1920 року приймав участь у боях з більшовицькою піхотою та флотом на Дніпрі біля Трипілля. У вільний від польотів час, особливо вечорами мав можливість спілкування з українцями, вивчаючи їх мову та традиції.

Незважаючи на другий полон вже більшовиками він зміг втекти пройшовши майже 700 кілометрів до кордону Литви та вже в Польщі отримати орден “Віртуті Мілітарі” від Юзефа Пілсудського першого голови відродженої польської держави.

Відомим Меріан Купер став також написанням сценарію та режисурою картини “Кінг-Конг” 1933 року, знявшись також і в деяких епізодах картини.