Смерть патріарха
18:04 20.09.2021
Смерть патріарха
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Дуби Зеленої гори це дві смуги посадок родом з середини 19 і 20 століть, відповідно. Мета, з котрою їх садили була цілком раціональною. Дерева і рів між ними мали затримувати воду з полів, котра ранішими веснами заливала Долішній Обухів.

Втім, не зважаючи на штучний характер саме цих, дуби для корінних берегів Кобрини не рідкість. Про це свідчить древнє урочище Дубрава в Гудимовому лісі; Три Дуби на Козаровому шпилі; пара заповіданих титанів в місті. Було би добре нанести на карту весь дубовий пояс довкола міста.

На околицях Обухова зустрічаються дерева до 4 метрів завтовшки, цілком придатні для культових потреб. Молодші від дуба Грюнвальда на Золотих Воротах і без ікон та гілках та все ж.

Дуби Зеленої гори маркують практично всі її вершини і згодом розгортаються у щось на кшталт Вуалі - частини Лабіринта - магічного ініціатора із Хронік Амбера. Голова Змія - Куцина гора, хвіст - урочище Тишківщина, місце, де на початку нашої ери мешкали ранні слов'яни (Обухів - IV ).

Багато з них позначені "поцілунками Перуна", один має статус "дерева духів", інші допомагають "шукачу" швидко і без псилоцибіну розгорнути крила утесете.

Ще одним порталом в світ духів на цій вже готовій еко-стежці міг стати Патріарх - величний дуб, котрий, незважаючи на смертельну вогнепальну рану в боку до останнього підтримував своєю кроною сусідні дерева. Минулого року в його серцевині зимували гіганські оси, а сам він любив нескладні офіри у вигляді печива.

Патріарх загинув під час нічного бою з буревієм, швидше за все крона переважила виїдене перунами нутро.

Ймовірно, його можна було врятувати, кажуть, пару мішків церезиту в таких випадках цілком помічні.

Втім, для цього треба мати більше патріотичного шалу, ніж могли дозволити свідки його останньої осені.

ОСЕНІ ПАТРІАРХА.