Святополчів стан, село Українка і Трипільська ДРЕС
17:34 20.08.2019
Святополчів стан, село Українка і Трипільська ДРЕС

Місту Українка Обухівського району більше 500 років. Офіційно збудоване відносно нещодавно воно знаходиться на місці кількох хуторів, один з котрих згадується ще у 15 столітті.

Про це йдеться у ремарці "Біля села Українка звелося селище будівельників Трипільської ДРЕС" (Київщина, Політвидав, 1976), передають Хроніки Обухова з посиланням на Мистецтво.

...За 25 км від Києва, на правому березі Дніпра розминувся заповідник Конча-Заспа. Звідси відкривається чудовий вид на дніпровські заплави, зелене привілля Конча-Заспівський заповідник розташований в основному на дніпровських заплавних землях. Лісовий масив, мальовничі галявини, чагарники з крушини, барбарису, терну, калини, ліщини. Між деревами блищить голуба гладінь озер. Два з них найбільші — Конча і Заспа. Вони відомі в історії З часів Богдана Хмельницького: у цьому місці відбувся переможний бій козаків з військами Януша Радзивілла, коронного гетьмана Литви.

Особливо красиво у Конча-Заспі влітку, Коли соковито зеленіють луки, а на воді розквітають білі лілеї. Чисте повітря, близькість Дніпра, ліс — це умови, що зробили місцевість курортною. Тут багато будинків відпочинку, піонерських таборів. Конча-Заспа, Конча-Озерна, Плюти — улюблені місця відпочинку трудящих. В селі Плюти в 1975 р. відкрито меморіальний музей видатного українського драматурга О. Є. Корнійчука.

Недалеко від Києва, зразу ж за Конча-Заспою, є невеликий затон для зимової стоянки пароплавів, який носить назву Святополків стан. Назва ця з'явилась у ХII ст., коли тут стояли табором (станом) війська київського князя Святополка Ізяславича — внука Ярослава Мудрого. Святополк разом з іншими руськими Князями вів тоді боротьбу проти половців.

Місцевість ця надзвичайно красива. Ліс, річка приваблюють сюди відпочиваючих.

Вниз по Дніпру, за 10 км від районного центру Обухів, розташоване село Українка. Вперше воно згадується в історичних документах ХУ ст. На території села виявлено поселення доби бронзи (II тисячоліття до н. е.) та скіфського часу (IV ст. до н. е.).