
Джерело: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник
Центральне Полісся, включаючи Чорнобильський заповідник, входить до ареалу проживання луня очеретяного (Circus aeruginosus), як і вся територія України.
Спочатку на гніздові ділянки прилітають самці, а за ними — самки. Після прибуття вони залишаються поблизу своїх майбутніх гнізд і через деякий час починають шлюбний політ, - розповіли у заповіднику.
Під час токування птахи підіймаються на значну висоту, кружляючи в повітрі. Самець піднімається вгору, іноді перевертаючись, потім стрімко падає вниз зі складеними крилами, супроводжуючи це тонким криком.
Лунь очеретяний гніздиться вздовж берегів озер, річок, ставків і водосховищ, часто в заростях очерету, рогозу або інших високих водних рослин, а також на річкових островах і в заплавах. Гніздо будує самостійно, зазвичай це робить самка, ніколи не займаючи чужих гнізд.
Цей птах є поліфагом: його раціон складається з дрібних ссавців, птахів, земноводних, плазунів і комах, хоча основну частину становлять саме птахи. Під час полювання він систематично облітає свою територію на низькій висоті, рухаючись повільно.
У Чорнобильському заповіднику лунь очеретяний є малочисельним гніздовим і мігруючим видом.