Трипільці не були ні українцями, ні їх пращурами, - археолог
12:25 21.02.2020
Трипільці не були ні українцями, ні їх пращурами, - археолог

Трипільці не були українцями, їх пращурами і навіть індоєвропейцями.

В цьому переконаний доктор історичних наук, професор Леонід ЗАЛІЗНЯК, передають Хроніки Обухова з посиланням на День.

- Трипільці не були українцями, але вони були першими справжніми землеробами та скотарями, які остаточно перейшли до відтворювального господарства, - впевнений він

Трипільська культура поширилася на великих теренах — від Південної Румунії (де сформувалася) до Києва (на сході) і Польщі (на північному заході). В. Хвойка, до речі, не був першовідкривачем цієї культури, можна сказати, що він був третьовідкривачем. Спершу її копали поляки, потім румуни, а згодом В.Хвойка почав свої дослідження під Києвом. Водночас це зовсім не заперечує його великого внеску у вивчення трипільської культури.

Про Трипілля ми знаємо досить багато. Трипільці були людьми близькосхідного або вірменоїдного антропологічного типу — невисокого зросту, темнопігментовані, з характерним великим носом. Нещодавно з’ясувалося, що вони генетично пов’язані з корінними жителями Анатолії. Їхня яскрава культура, лінійна орнаментація кераміки, культи бика, змія, богині-матері тощо однозначно мають анатолійське походження. Маємо переконливі лінгвістичні дані, що неоліт Балкано-Дунайського регіону, з яким генетично пов’язане Трипілля, має коріння в неоліті Малої Азії.

- Тобто в мовному відношенні трипільці не належали до індоєвропейської сім’ї народів, а значить, не могли бути безпосередніми пращурами українців. На сьогодні жоден притомний вчений не вбачає в трипільцях стародавніх українців, - додав він.