Видубичі - гребінь на спині Дніпрового Дракона
21:04 29.08.2020
Видубичі - гребінь на спині Дніпрового Дракона
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Ботанічний сад ім. Гришка чимось схожий на ВДНГ - в ньому присутня та сама вабі-сабі (органічна недосконалість). І там і там мають місце витіснені на периферію уваги павільйони. Позбавлені магістральної функції вони нагадують нам про конструктивізм епохи, коли наші батьки були у віці наших дітей.

Втім, на відміну від ВДНГ тут менше закинутих територій і комерційного освоєння простору у вигляді набридливих рундучків із задраними догори носаками цін.

Ботанічний сад - приклад того, як має виглядами будь-який ліс, парк чи просто гай в Україні - без обов'язково реквізиту у вигляді сміття.

Ландшафти і тому подібні фен-шуї парку приємні і невимушені. Тут знайдеться місце ієрофанту будь-якої традиції. Втім, незважаючи на очевидне роздолля для кожного, поважаючого себе друїда, два центральні теменоси відносяться до православ'я. Це древні як сам Київ Іонинський і Видубецький монастирі.

Розташовані на сивій від давнини Звіринецькій горі вони знаходяться у прямій видимості від Лаври і до цих пір оточені з обох боків язичницькими твердинями: Лисою з її капищами/шабашами і Чорною з монументом Батьківщини-матері.

Дехто вважає, що саме Звіринецька гора і є літописною Бусовою. Тією самою, де готи позбиткувалися з переможених антів і їх князя.

Як би там не було цими відрогами Київського плато до цих пір циркулює, цебенить і нуртує енергія ци і ховають свої "зуби" київські Змії. Можливо тому, що місцина, де знаходиться Звіринець, геомантично активна до цих пір.

Центральний фен-шуй гори є одним із гребенів Дніпрового Дракона - Київського плато. Крім того, це одна з найстаріших ієротопій серця України - Наддніпрянщини.

Тут молилися ще у X ст. і продовжують понині. І що прикметно - тим самим богам.