Гори, кургани, печери і священні джерела Обухова
11:39 10.01.2021
Гори, кургани, печери і священні джерела Обухова

Продовжуємо нашу рубрику, мета котрої - формування інтересу до історії Обухова і Обухівщини.

Сьогодні ми цікавимося наступними питаннями:

  1. ... А Ви знали, що таємнича ВЕРШИНА з найстарішої карти Обухова (ймовірно, кінця 18 ст.) дійсно існувала і недавно була віднайдена обухівськими дослідниками?
  2. ... Що 4 найбільші КУРГАНИ біля Обухова, про котрі згадує у 19 столітті французький лікар де ля Фліз (і почасти Антонович), а саме: Куликівська, Кип’ячівська, Буртова і Могилянський городок існують і досі і недавно також були знайдені і зафіксовані?
  3. ... Що ще у 19 ст. на околиці Обухова існували 2 відтинки ВАЛУ, котрі цілком могли бути залишками того, Зміїного, часів князя Володимира і Русі? І один з них цілком міг маркувати пізніший кордон між Росією і Польщею?
  4. ... Що ще за часів Другої Світової в горах на околиці Обухова були ПЕЧЕРИ невідомого походження, про котрі, крім іншого, згадується ще у 19 столітті?
  5. ... Що, згідно з деякими гіпотезами біля Обухова може бути величезний НЕКРОПОЛЬ з могильниками «всіх часів і народів»: від трипільців і до половців?
  6. ... Що в Обухові є чудодійне ДЖЕРЕЛО, воду з котрого ще відносно нещодавно використовували для лікування проблем у породіль?
  7. ... Що саме в Обухові було розкопане сарматське СВЯТИЛИЩЕ і два готські МОГИЛЬНИКА?
  8. ... Що кількість знахідок часів Київської Русі вказує на помилковість радянського адміністративного рішення святкувати ДЕНЬ МІСТА з 1362 року?
  9. ... Що саме в 1362 році відбулася (звичайно, збіг обставин), ймовірно, НАЙВИЗНАЧНІША в історії України часів високого середньовіччя, подія – битва на Синіх Водах?
  10. ... Що, крім легендарного Микити Швачки обухівцями могли бути ще один, відомий гайдамака і сподвижник Залізняка ЯКІВ САЧОК, а також ватажок Обухівської козацької сотні часів Хмельницького ЯКІВ КРАСОВСЬКИЙ?
  11. ... Що, крім РОЗКОПАНОЇ МОГИЛИ біля Обухова є ще один, забутий Бабин-Яр. Це урочище Забари по дорозі до Першого Травня. Свого часу там був хутір і корчма. Там же знайшли свою смерть в серпні 1942 біля 250 ромів (циган)?
  12. І насамкінець. Що єврейська історія містить безліч документально зафіксованих ПОГРОМІВ з боку бійців отамана Зеленого, котрий, по суті, доклався до 2 речей: знищення Української держави (УНР) Петлюри і вигнання єврейського населення зі значної частини Середньої Наддніпрянщини, про що, звичайно, сором’язливо мовчать сучасні ура-патріоти?

На світлинах:

  1. Трипільські кручі, 1974.
  2. Церковно-приходська школа в Обухові, 1894.
  3. Олексій Захарчук. Трипілля. Земснаряд працює. 1964. Папір, пастель.