Кобринка чи Лукавиця: де насправді знаходиться найвідоміша річка Обухова?

Кобринка чи Лукавиця: де насправді знаходиться найвідоміша річка Обухова?
16:12 08.12.2020
Кобринка чи Лукавиця: де насправді знаходиться найвідоміша річка Обухова?
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

В Обухові майже всі знають Кобринку як річку-смердючку, напівмертвий потічок по правий бік від вул. Київської. Дехто вважає, що колись вона була повноводною і судоходною. Хтось наполягає на її «відродженні». Просто, бо хочеться. Інші згадують часи, коли грунтові води були трошки вище, а асфальту трошки менше.

Втім, ні сьогоднішній стан, ні згадки про минулий, ні навіть романтизація Кобринки не відповідають на питання

  • «ДЕ НАСПРАВДІ була і є річка з цією назвою»?
  • І друге – коли з’явилася, що значить?

Відповідь на це питання спробували з’ясувати місцеві краєзнавці-сектанти, об’єднані комунікаційним майданчиком під назвою «Обухів – сонячний Мідгард» :)

Озброєні кількома раритетними картами місцевості вони спробували, але, остаточної відповіді, як звичайно, так і не знайшли. Втім, під час запеклої і не завжди коректної полеміки їм вдалося вийти на кілька, тією чи іншою мірою обґрунтованих гіпотез. З них дві можна вважати магістральними:

1. КОБРИНА – ПРИТОКА ЛУКАВИЦІ

  • Річка, котру ми зараз називаємо Кобриною орієнтовно до 17 (за іншою версією - 18 ст) називали Лукавицею. На ній, власне, стояло селище з однойменною назвою. Підстава - карта, ймовірно, 1798 року, відтворена адептами секти для внутрішнього користування і тому подібних просторових практик.
  • Сама ж Кобрина – це ліва притока Лукавиці, котра бере свій початок десь з району Яблуневий – Панський яр. Зміна назви відбулася під час чергової колонізації (читай - одного з масових переселень) до Обухівської долини. "Понаехавшие", крім іншого, затерли частину тодішніх топонімів і розширили вжиток інших.
  • Таким чином, умовно «гірська» Кобрина набула ширшого статусу і екстраполювалася на всі 13 кілометрів течії річки, на рівнині Обухова відомої як Лукавиця.

2. КОБРИНКА І ЛУКАВИЦЯ – РІЗНІ РІЧКИ

  • Друга версія полягає у тому, що Лукавиця і Кобрина це різні річки. Більше того, Лукавиця мала за локацію територію за межами Обухівської долини і текла в її бік десь з району Нещерова, або, точніше, урочища Гощів. Підстава - карта 1837 року (так звана "бердяївська"), ще один артефакт обухівських сектантів.
  • Приблизно в районі «картонажки» вона зливалася з Кобриною в одну течію і назву, що, власне, дозволило стверджувати факт проживання напівлегендарного Обуха якраз «над Лукавицею».
  • Інша справа, що місцина ця могла знаходитися десь в районі сьогоднішньої «розв’язки», а не на території урочища Піщане, як вважається зараз.

Менше з тим. Гіпотез дві.

  • Перша – Кобринка це ліва притока Лукавиці, котра «анексувала» її стік і витіснила з історії і топоніміки.
  • Друга – Кобрина і Лукавиця це різні річки, які зливалися у ймовірно вже не існуючу Лукавицю перед входом до Обухівської долини.

І насамкінець, що стосується назв.

Ймовірно, обидві мають давньоруське походження, згідно з котрим

  • Кобринка («Кобринь») трактується як щось на кшталт «мутна вода»,
  • а Лукавиця («Лука») – вигин чогось.

Іншими словами, перша назва вказує на характер і тип води. Можливо, йдеться про її колір абощо після дощів/снігів/паводків.

Друга – обрисів, в основі яких лежала відсутність прямої лінії у течії річки.

До слова, ці назви зустрічаються не лише у нас. Кобринь, пр, є у Білорусі, місто і річка. Там взагалі думають над тим, що назва може бути похідною від слова "обри" (авари).

Підсумок:

Ми впевнені, що знаємо де знаходиться Кобринка. Але, це не значить, що вона завжди була там.

* Головне фото - т.хв. Хутори, до того - "Бардіївка", ще раніше - можливо, місце, де розташовувалася літописна Лукавиця (селище).