Краєзнавці розповіли про створений 100 років тому хор
11:04 29.03.2023
Краєзнавці розповіли про створений 100 років тому хор

Тетяна Грянка, наукова співробітниця Картинної галереї с. Германівка, підготувала матеріал про перший германівський хор, що було створено у 1919 році.

Про це йдеться на сторінці КЗ КОР "Київський обласний археологічний музей", передають Хроніки Обухова.

...

Його керівником був Арсентій Григорович Кокот, який працював у школі вчителем співів. У 1937 році його арештували, піддали репресіям та розстріляли.

У 1968 році в Германівський Будинок культури приходить працювати Іван Федотович Домашенко. З цього року починається розквіт народної самодіяльності села. В цьому ж році Іван Федотович створює духовий оркестр, щорічно до нього він залучав учнів, починаючи з 2, 3 класу.

Через світ духової музики в Германівці пройшло багато молодих людей, адже щорічно в складі духового оркестру було 25 – 35 чоловік, які поділялись на молодшу, середню і старшу групи. Всі вони були школярами. Духовий оркестр – гордість Германівки, а його керівник Іван Федотович – душа цього колективу.

Оркестр брав участь в усіх заходах, що проводились у селі, районі і, навіть, області. Він був одним із тих, який постійно працював і міг обслужити всі заходи, що планувалися.

У духового оркестру дуже багато нагород: дипломи та грамоти від Міністерства культури , Обласного управління культури, районного відділу культури. Свого часу йому було присвоєно звання «Зразкового дитячого духового оркестру». Вже в час незалежності України на першому Обласному огляді оркестрів у 1997 році він став лауреатом і був нагороджений дипломом. У 1998 році з нагоди 35 – ліття заснування оркестру йому присвоєно звання «Зразкового народного духового оркестру».

Після сметрі Івана Федотовича декілька років оркестром керував Мазуренко Микола Володимирович, а потім керівником став – Кононенко Микола Васильович. В 2011 році з нагоди 40 – річного ювілею оркестру численні шанувальники духової музики оживили свої спогади про нього. Оркестрантам та керівнику Миколі Кононенку були вручені подяки, грамоти та грошові винагороди. Оркестр і тепер радує германівців і не тільки їх своїм звучанням. Він є учасником усіх сільських свят, а також конкурсів різних рівнів.

Іван Федотович займався не тільки оркестром, він відновив і хоровий колектив.

У 70 – х роках хор налічував понад 80 чоловік. Хор завжди супроводжував баяніст. Але був час, коли його не було, в цьому випадку Іван Федотович вчив дівчат грі на баяні, щоб таким чином хор міг працювати.

Неодноразово хор був переможцем на кущовому огляді і виступав на концертах в Києві, зокрема в Палаці «Україна».

У 1988 році було відзначено 60 –річчя з часу заснування хору. Йому було присвоєно звання «Народного». Також неодноразово його нагороджували дипломами та грамотами.

Супутником сільського хору був фольклорний ансамбль «Барвінок», яким теж опікувався Іван Федотович. «Барвінок» виступав під час відкриття Співочого поля у Києві. Вже багато років незмінним керівником ансамблю є Захарченко Павло Федорович. Жодне сільське свято не обходиться без їхнього виступу. Також вони є частими гостями на різних районних заходах.