Обухівський замок першої половини 18 ст (перші результати дешифровки)

Обухівський замок першої половини 18 ст (перші результати дешифровки)
08:58 28.07.2021
Обухівський замок першої половини 18 ст (перші результати дешифровки)
Чайковський Мирослав
Чайковський Мирослав

Ми (пошукова група "Обухів - сонячний Мідгард :)" ) потихеньку просуваємося у дешифровці середньовічного польського документу, в котрому йдеться про фортифікацію під робочою назвою "Обухівський замок".

Йде туго, але, виключно завдяки ПАВЛУ СОЛОДЬКО впевнено.

Отже, що можна сказати станом на сьогодні:

  • Згадок про фортифікацію подібного типу в Обухові кілька. Умовно, від Дорогостайського до Ждановича (майже 100 років). Думається, колись цьому треба буде присвятити окремий нарис, втім, cаме цей замок з вірогідністю 90% належав ЯНУШУ ОСТРОЗСЬКОМУ (ймовірно, до і після нього Дорогостайським) і входив до його оборонної лінії проти татар на Поділлі і Київщині.
  • Замок cтояв на в'їзді до МІСТЕЧКА ОБУХІВ. По ходу, вони обидва мали дещо окремі системи оборони: замок - острог з баштами (вежі) на ГОРІ, містечко Обухів - дві брами, рів і частокол - далі в поле.
  • Судячи зі згаданої в тексті системи координат найлогічнішим місцем розташування фортифікації є крайня південна околиця Обухова, сьогодні відома як ЯБЛУНЕВИЙ. Можливо, це прекрасна "столова гора" ВЕРШИНА, котра нанесе на найстарішу (приблизно того ж час) карту долини Кобрини і височіє на 3-ма витоками цієї річки? А може і ні. Це навіть не гіпотеза - так, перша реакція. Сподіваюся, більше розповість розділ про "млини і ставки", опис Старого Обухова і тодішнього села Слобода в межах сучасного.
  • Замок не був великим, власне, біля 5 ГАКІВНИЦЬ і дерев'яним. Крім іншого, в тексті йдеться про різні будинки, пекарні тощо. Але це фольклористика, нас цікавить інше.

Поки у нас для вас все, тов. земляки. Вивчайте історію Обухова, бо вона того варті.