Пластикові пакети у супермаркетах можуть заборонити: принаймні, планують

Пластикові пакети у супермаркетах можуть заборонити: принаймні, планують
14:13 13.11.2019
Пластикові пакети у супермаркетах можуть заборонити: принаймні, планують

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 2051-1, який пропонує обмежити використання пластикових пакетів. Водночас основною альтернативою проголошує «біорозкладні пакети»..

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Хмарочос.

- В разі остаточного ухвалення законопроєкту, з 2022 року буде заборонено розповсюдження пластикових пакетів у магазинах, супермаркетах і ресторанах. Виключення складатиме упаковка для риби, м’яса, сипучих продуктів тощо, - йдеться у повідомленні.

  • Забороняється і схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів.
  • Крім того, буде заборонено розповсюдження оксорозкладних пластикових пакетів, адже у процесі розкладання вони залишають після себе мікропластик.
  • Порушникам загрожуватиме штраф у розмірі 1700-3400 гривень.
  • Водночас законопроєкт пропонує стимулювати виробництво «біорозкладних пакетів» та запровадити їх обов’язкове маркування.
  • Зазначено, що біорозкладний пластиковий пакет – це такий, що розкладається за участі мікроорганізмів на елементи природнього походження та відповідає ДСТУ EN 13432:2015 (EN 13432:2000, IDT).

У пояснювальній записці автори зазначають, що кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів щороку, в той час як європеєць – в середньому 90 пакетів. При цьому в Україні лише близько 6% використаних пакетів потрапляють на переробку.